Slovenija
8 ogledov

Ženske zaslužile 55 evrov manj kot moški

denar Nik Rovan
Povprečna mesečna bruto plača žensk je v letu 2010 znašala 96,5 odstotka povprečne mesečne bruto plače moških, torej je bila od njihove v povprečju nižja za 55 evrov, ugotavlja državna statistični urad. Največje razlike v zdravstvu in socialnem varstvu.

Po začasnih podatkih strukturne statistike plač, ki temelji na obstoječih administrativnih virih, je lani povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1574 evrov, povprečna letna bruto plača žensk pa 1519 evrov.

Kot poudarja statistični urad, gre za povprečja, do razlik pa prihaja tudi zaradi različne izobrazbene, starostne in poklicne strukture. Mediana, ki deli populacijo na dva enaka dela, je bila 1257 evrov; to pomeni, da je polovica zaposlenih oseb imela povprečno mesečno bruto plačo nižjo od tega zneska.

Ženske so imele v dejavnostih zdravstvo in socialno varstvo v povprečju 28,8 odstotka nižjo plačo kot v teh dejavnostih zaposleni moški. Nekoliko manj, za 27,6 odstotka, so plače žensk zaostajale za plačami moških v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Najmanj razlik v javni upravi

Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in vodo, in sicer za 5,5 odstotka ali 118 evrov v korist moških. Le za okoli dve odstotni točki več so plače žensk zaostajale za plačami moških še v dejavnosti javna uprava in obramba, dejavnost obvezne socialne varnosti (za 7,4 odstotka ali 141 evrov) in v dejavnosti poslovanje z nepremičninami (za 7,5 odstotka ali 118 evrov).

Lani so bile bruto plače žensk v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnosti gradbeništvo , in sicer za 22,9 odstotka, v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 15,1 odstotka) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za 11,1 odstotka).

Najvišje plače v osrednjeslovenski regiji

Povprečne bruto plače so bile najvišje v osrednjeslovenski statistični regiji; v tej regiji zaposlene osebe so imele v povprečju skoraj za 210 evrov višjo bruto plačo od povprečne v Sloveniji. Hkrati pa je bila ta statistična regija tudi edina, v kateri so bile povprečne bruto plače višje od slovenskega povprečja.

Povprečne bruto plače v notranjsko-kraški statistični regiji pa so bile znova najnižje, in sicer so dosegle približno 85 odstotkov slovenske povprečne bruto plače in le 75 odstotkov povprečne bruto plače v osrednjeslovenski statistični regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.