Slovenija
19 ogledov

Žerjav ne gre v koalicijo z Jankovićem

volitve volilni list Boštjan Tacol
Žerjav odločen, da ne gre v koalicijo z Jankovićem. Anketa: voditelji na volitvah neuspešnih strank naj prevzamejo odgovornost. Potrč: Predsedniško mesto Boruta Pahorja v stranki je precej odvisno od njegovega stališča glede sodelovanja v prihodnji koaliciji.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je po sestanku z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem ponovil, da v koalicijo z njegovo Pozitivno Slovenijo ne bodo šli. To bi namreč pomenilo izdajo volivcev, ki so jim na volitvah zaupali glas. Ponovil je tudi, da bodo konstruktivna opozicija.

Janković naj bo mandatar

Anketa Dela je pokazala, da je nekaj več kot 55 odstotkov vprašanih prepričanih, da bi moral biti prihodnji mandatar prav Janković.

22,6 odstotka pa jih meni, da bi moral vlado sestavljati predsednik SDS Janez Janša – temu so seveda naklonjeni predvsem volivci SDS in NSi.

Nekaj manj kot 30 odstotkov anketiranih meni, da bi morale novo vlado sestavljati Pozitivna Slovenija, Državljanska lista Gregorja Viranta, DeSUS in SLS.

Voditelji strank naj za poraz na volitvah prevzamejo odgovornost in odstopijo, pa je prepričanih 53 odstotkov vprašanih.

S kom se bo zmenil?

Žerjav je sicer že minuli teden po seji izvršnega odbora SLS pojasnil, da za vstop SLS v koalicijo z Jankovićem "praktično ni možnosti". Med programskimi razhajanji izpostavlja predvsem zadolževanje in dvig DDV, ki mu SLS ostro nasprotuje. Tega pomisleka "ne bi mogli spregledati" za vstop v koalicijo, je že takoj po razglasitvi neuradnih izidov volitev pred tednom dni dejal Žerjav. Je pa minuli teden zagotovil, da bodo konstruktivna opozicija.

Za zdaj kaže, da najverjetnejši mandatar zanesljivih koalicijskih partnerjev še nima in ga pri usklajevanju programskih stališč čaka precej truda. Stališča je že poskušal zbližati s predsednikom SD Borutom Pahorjem, s predstavniki Virantove liste, z DeSUS-om in NSi.

Pahor mu je zagotovil podporo v državnem zboru, vendar se stranka o sodelovanju v koaliciji še ni izjasnila. Še najbolj je Janković uspel zbližati stališča z DeSUS-om, medtem ko Virantove liste ni prepričal, zavrnila pa ga je tudi NSi.

V prihodnjih dneh se morda vendarle obeta srečanje Jankovića s predsednikom SDS Janezom Janšo. V minulem tednu se namreč nista uspela dogovoriti za lokacijo sestanka.

Komentarjev 76
  • Žurnalček 00:12 15.december 2011.

    Mirko@ Jaz se s teboj strinjam, samo tekovine teh komunjar fukar nosi sedaj stranka SDS , z Kumrovškim kadrom na čelu in ne mi komunisti, ki smo prvi prekrižali Federacijo držav , bivše Yuge, na 14 kongresu SKJ. Naslednike teh ...prikaži večh zločincev iščeš na napačni strani. Slej ko prej jih boš pa od njih dobil po glavi, pol ti bo pa vse jasno, tudi tole!

  • Žurnalček 02:18 14.december 2011.

    Poglej tabelo spodaj , pa padi nezavest. U depresiji pa nisi samo ti ampak 32% SLO!

  • Žurnalček 02:12 14.december 2011.

    DARKO@ Jaz sem lepo prosil, da nam, ki UDBE nismo nikoli zaznali pove ,kako in zakaj so njega tako strahotno imeli na piki. Sam če danes primerjaš politike , ki so jih šacal v YU , točno veš, da ...prikaži več da so jih po pravici in za higijeno naroda in hvala jim , sam lahko bi sem ter kdaj delali tudi nadure !