Slovenija
25 ogledov

Sestanka Jankovića in Janše ni bilo

Zoran Janković Janez Janša
1/4
Anže Petkovšek
Najverjetnejši mandatar Zoran Janković nadaljuje pogovore z morebitnimi koalicijskimi partnerji. Danes obljubljenega sestanka s SDS ni bilo. SLS se ne vidi v koaliciji.

"Še vedno trdim, da za SLS praktično ni možnosti, da bi stopila v koalicijo," je ob robu seje izvršilnega odbora SLS dejal predsednik stranke Radovan Žerjav. Z zmagovalno stranko se vsebinsko razhajajo na področju dviga DDV in davčnih oaz.

Na ponedeljkovem sestanku z Jankovićem bodo tako predstavili stališče SLS in mu zagotovili, da bo drža SLS konstruktivna tudi v tem mandatu. "Vsekakor bomo sodelovali in to konstruktivno pri ključnih projektih, ker se kot stranka zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo, saj bomo tako lahko skupaj reševali izzive, ki so pred nami, in preprečili grški scenarij," je dodal Žerjav.

Srečanje Janković – Janša padlo v vodo

Do predstavitve stališč enih in drugih pa ni prišlo med SDS in Pozitivno Slovenijo, saj se je zapletlo pri tem, kje naj bi se njihov sestanek odvil. "Povabila nismo razumeli kot formalno povabilo na koalicijske pogovore. Teh niti ne more biti, saj predsednik države ni še nikomur podelil mandata," je na tiskovni konferenci dejal predsednik SDS Janez Janša. Menili so, da gre za pogovor o intervencijskih ukrepih, ki bi jih morala vlada sprejeti pred novim letom in takoj po novem letu. Janša je dejal, da je bilo mesto dogovarjanja vedno državni zbor, saj je "nevtralno mesto". "Z Jankovićem se ne bomo sestajali po kafičih," je bil jasen predsednik SDS.

V Pozitivni Sloveniji so za STA pojasnili, da so s povabilom stranki SDS na sestanek mislili resno. V primeru sestanka je bil Zoran Janković pripravljen odpovedati obveznosti, ki jih je imel v Portorožu, kar naj bi stranki SDS tudi jasno sporočili. Tako so se odzvali tudi na Janševe besede, da ne ve, ali je bilo Jankovićevo vabilo mišljeno resno, saj je v medijih prebral, da je Janković na neki prireditvi v Portorožu.

Sporen kraj sestanka

Janša je kot nevtralno lokacijo za sestanek predlagal državni zbor, a se Janković s tem ni strinjal, saj poslanci njegove stranke tam še nimajo prostora.

"Ker gospod Zoran Janković še ni potrjen poslanec državnega zbora in tudi njegova stranka tam nima prostorov, smo predlagali, da se predsednika obeh strank osebno dogovorita o lokaciji, ki ne bi smela predstavljati ovire za srečanje," je sporočila tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko. Janša osebnega stika z Jankovićem ni želel vzpostaviti, so dodali v Pozitivni Sloveniji.

Bo? Ne bo? – Ne bo.

Nekaj časa po zapletih je STA poročala, da sestanek bo, in sicer v državnem zboru. Sporočilo o sestanku je poslala Janševa SDS. V SDS so tako sami, čeprav Janković ni pristal na sestanek v DZ, določili in rezervirali prostor za srečanje, sobo 110 v parlamentu ob 16.30.

"Iz stranke Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija smo SDS že danes dopoldne obvestili, da Zorana Jankovića ob določeni uri na sestanek ne bo, saj je tako enostransko pogojevanje nekorektno."

Glavne teme pogovorov med prvakoma naj bi sicer bile interventni zakon, pokojninska in zdravstvena reforma ter sprememba referendumske zakonodaje.

Iskanje koalicijskih partnerjev

Najverjetnejši mandatar se je sicer v preteklih dneh že sestal s prvakom SD Borutom Pahorjem, predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem in predsednikom Državljanske liste Gregorja Viranta Gregorjem Virantom.

Viri blizu Jankovićeve liste neuradno potrjujejo, da je cilj zbrati ustavno večino v parlamentu, 60 sedežev. Prav tako naj bi od vseh koalicijskih partnerjev pričakovali, naj vstopijo v vlado in prevzamejo odgovornost, ne da zgolj podpirajo vlado v parlamentu.

Videti je, da so v koalicijo pripravljeni vstopiti v DeSUS-u, za to pa se vse bolj, kljub ostrim besedam Boruta Pahorja, ogrevajo tudi v SD. Gregor Virant pa je po včerajšnjem sestanku z Jankovićem dejal, da so še daleč od koalicije, a pravi, da se bodo še pogajali.

"Janković mora razumeti, da za njim stoji 28 odstotkov volivcev, a tudi za nami stoji nekaj manj kot sto tisoč volivcev, ki jih ni mogoče izključiti. Branili bomo njihove glasove in stali za stvarmi, zapisanimi v našem programu," je dejal Virant.

Jutri z NSi, v ponedeljek s SLS

Že jutri naj bi se Janković sestal tudi s predsednico NSi Ljudmilo Novak, ki pa je že napovedala, da najbrž v koalicijo z Jankovićem ne bodo šli, pač pa bodo konstruktivna opozicija.

Novakovi je sicer žal, da jim je na volitvah malo zmanjkalo do petega poslanca, a glasovi iz tujine morda to še spremenijo, je dejala ob robu seje izvršilnega odbora stranke.

Komentarjev 73
  • xy 22:31 10.december 2011.

    Dobr vem kaj je, zato si moraš ti popravit svoj Nick na Stražni stolp al pa nehaj že težit ;)

  • Stolp 19:01 09.december 2011.

    Kot prvič bi blo prou fajn če bi lohk pisal za katero glasilo, tudi za kako levo. Dodatnega zaslužka se pač ne bi branil ne glede na barvo. No za Stražni stolp verjetno bi se.A sploh veš kaj ...prikaži več je to Stražni stolp. Mal poguglajaj, če ti nikoli niso njegovi distributerji prišli na vrata težit.

  • Žurnalček 13:50 09.december 2011.

    Zoki ga sploh videti noče.