Slovenija
30 ogledov

Zgled je v Pomurju

Boštjan Noč, čebelar in predsednik ČZS, je prepričan, da bi bil čebelarski turiz Žurnal24 main
Čebelarski turizem. S turističnimi projekti in čebelarskim centrom več turistov.

"Na Gorenjskem imamo največ pokazati, a smo pri tem preveč zadržani in razdrobljeni," je o trenutnem stanju čebelarskega turizma na Gorenjskem dejal Boštjan Noč, čebelar in predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Žirovnica in njena okolica lahko postaneta romarsko središče za čebelarje.
Boštjan Noč

Premalo organizirani
Gorenjski čebelarji vidijo v čebelarskem turizmu veliko priložnost, zato so se začeli povezovati s turističnimi ponudniki; med drugim sodelujejo v novem turističnem projektu V zibelki slovenskega čebelarstva in kulture, s katerim obiskovalci odkrivajo tudi tradicijo čebelarjenja. "Pokažemo jim čebelnjak Antona Janše pa radovljiški čebelarski muzej in plemenilno postajo Kranjska čebela v Završnici, v kateri ohranjamo kranjsko sivko. Na žalost je čebelarski turizem na Gorenjskem še zelo neorganiziran. Vsekakor bi se morali povezati s hotelirji in drugimi ponudniki turističnih storitev, kot to zelo uspešno počnejo v Pomurju, kjer so se čebelarji povezali z zdravilišči," je povedal Noč.

800 tisočakov na leto
V naslednjih dneh bodo gorenjski čebelarji gostili več kot 200 čebelarjev iz Črne gore, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki se bodo seznanili z dobrimi praksami čebelarskega turizma in uspešnim pridobivanjem evropskega denarja. "Slovenski čebelarji smo med evropskimi državami najuspešnejši pri pridobivanju denarja Evropske unije, ki gre pri nas neposredno čebelarjem. Na leto pridobimo iz evropskega sklada okoli 800 tisoč evrov," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.