Slovenija
2218 ogledov

Zgodba, ki bo v mrzlem delu leta ogrela naša srca in misli

Kolo kolesar otrok Profimedia
"Pa naj bo to ena izmed tistih zgodb, ki potrjuje, da se življenje lahko obrne na boljše in da nikoli nisi sam. Pa tudi ena izmed tistih zgodb, ki bo v mrzlem delu leta ogrela naša srca in misli," pravi Estera Popovič z Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje.

Dobro se z dobrim vrača. To dokazuje tudi naslednja zgodba.

Davidu Ivartniku so julija ukradli gorsko kolo, in to le nekaj minut po tem, ko se je s svojimi varovanci veselil še enega uspešno zaključenega otroškega gorsko kolesarskega (mtb) vikenda. V društvu Golovec Trails so kolegu priskočili na pomoč in zanj začeli zbirati sredstva. Pomagala so tako podjetja kot posamezniki. David je z novim kolesom tako že septembra zmagal na domači tekmi in še danes mlajšim generacijam predaja svoje znanje. 

A ne samo navdušencem gorskega kolesarstva. Na pobudo ZPM Ljubljana Moste-Polje se je lotil posebnega izziva. 15-letnemu fantu je končno izpolnil željo in ga naučil veščine, ki je tako otrokom kot starejšim skoraj samoumevna: voziti kolo.

Izziv za oba: učenca in učitelja

Je skromen fant s toplim pogledom in iskricami v očeh. Previden pri prvih obratih, a vesel napredka in obljubi, da bo še pridno vadil.

Marko (pravo ime je znano uredništvu) prihaja iz družine s težkimi socialnimi in ekonomskimi razmerami. Je fant, ki ga v programe ZPM vključujemo že od zgodnjega otroštva, pove Estera Popovič z ZMP Ljubljana Moste-Polje: "Napredoval je na veliko področjih - socialnem področju, šolskem področju, je tudi odličen programer in dober prijatelj, pravijo drugi. Je odgovoren, vesten in zelo dober v šoli. Tudi sam pomaga mlajšim in šibkejšim od sebe v programih učne pomoči." 

Letos so izvedeli, da še ne zna voziti kolesa, saj se s tem prej nihče ni ukvarjal, dodaja. "Zato smo se odločili, da mu želimo pomagati. Najprej smo dobili donatorja, ki je fantu podaril dobro ohranjeno kolo, potem pa smo se povezali z Žurnalom24.si, kjer so po hitrem postopku našli strokovno društvo Golovec Trails, kjer se naš Marko uči voziti kolo." 

 | Avtor: Julija Kavčič Julija Kavčič

"Da sem učil vožnjo, in ne gorsko kolesarjenje, je bilo zame prvič, tako da priznam, je bil kar izziv," je iskren mladi kolesar, ki ima kljub rosnim 22-letom za seboj že 13 let vrtenja gorskokolesarskih padal. "Ampak ker je bil tako super učenec, je šlo že od začetka precej dobro. Že na tretjem tečaju je pokazal, da že skorajda obvlada, saj je prektično naredil celotno turo brez nekih napak ali nepotrebnih sestopanj s kolesa," z navdušenjem pripoveduje tudi David, ki se veseli, "da se bosta skupaj zapeljala tudi na kakšno daljšo ali celo mtb turo".

Na napake, ki jih največkrat delamo pri vožnji s kolesom, opozarja David Ivartnik, licenciran inštruktor gorskega kolesarstva:

1. Pomeben je pogled naprej v smeri vožnje, ne v kolo.

2. Kazalce imamo vedno položene na zavori, tudi če ne zaviramo, kajti nikoli ne vemo, kdaj bo treba reagirati nepričakovano.

3. Bodimo pozorni tudi na ostale udeležence v prometu, avtomobile, sprehajalce, kolesarje ...

4. Čelada je obvezna oprema, tudi če se s kolesom odpravimo le v trgovino nekaj sto metrov stran od doma.

Nikoli ni prepozno 

Zgodba dokazuje tudi, da nikoli ni prepozno, da se kaj novega naučimo ali znanje nadgradimo. Na progah golovškega trail centra – kar osem jih je in skupaj merijo slabih sedem kilometrov spustov - srečamo tudi take, ki so se nad gorskim kolesarjenjem navdušili v pokoju.  

 | Avtor:
"Gorsko kolesarstvo je v velikem vzponu, kar se kaže tudi na naših poteh in v našem društvu. Letos se nam je pridružilo 570 članov, kar je skoraj pet krat več članov, kot smo jih imeli v času pred koronavirusom. Na naše veliko veselje, se člani in tudi ostali obiskovalci trail parka vse več udeležujejo tudi naših aktivnosti. Že nekaj sezon sedaj naštejemo več kot 300 udeležencev na naših tečajih, ter letos več kot 200 otrok na naših MTB vikendih in MTB šoli," pove predsednik društva Golovec Trails Tadej Tekavčič.

Dnevni, mesečni, zasebni ali taki, kjer so tečajniki izboljšali tehnike zavijanja in skokov, so tisti, ki so bili letos med najbolj obiskanimi in pridno polnijo tudi termine v naslednjem letu.

V izjemnem vzponu je tudi gorsko kolesarjenje z električnimi kolesi, kar v večini primerov pomeni, da na proge prihajajo tudi novi obrazi, ki pred tem niso bili vpeti v ta šport, pojasnjuje Tekavčič. Tu pogosto opažajo pomanjkanje znanja in gorskokoelsarskega bontona, zato upajo, da se jim bodo v vse večjem številu pridružili tudi na tečajih, prilagojenim prav užitkom na električih kolesih.  

Tečaje pravzaprav priporočamo vsem gorskim kolesarjem, začetnikom kot tudi tistim izkušenim. Vsak od nas ima možnost napredka in izboljšanje svojih tehnik, kar pa najlažje dosežemo s pomočjo strokovnega osebja. Zelo pomembno je, da se že od začetka naučimo pravilnih tehnik vožnje, saj je tako napredek lažji in hitrejši, kot če je potrebno navade popravljati za nazaj. Odzivi po naših tečajih so odlični, zato vabljeni na preizkus vašega znanja.

Tadej Tekavčič 

Zverjasec bo razveseljeval najmlajše

 | Avtor: Golovec Trails Golovec Trails
Božično darilo svojim članom so v društvu Golovec Trails podarili že predčasno, saj so vse uradne proge urejene, nadgrajene in pripravljene na kolesarske užitke v letu 2022. Izbirate lahko med več težavnostmi, od modre, ki je najlažja ter primerna tudi za začetnike in vse tiste, ki bi radi poskusili kaj novega, do črne, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne gorske kolesarje. Najmlajši se lahko preskusijo tudi na novem poligonu, posebej za njih pa so v društvu nakopali kar otroški trail Zverjasec.

.

Komentarjev 1
  • Laura_Deblois 09:32 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦