Slovenija
29 ogledov

"Zgodba namigovanj in podtikanj"

damjan lah Anže Petkovšek
Tožilstvo nekdanjemu državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu očita zlorabo uradnega položaja in pravic. Lah je prepričan, da se mu pripisuje prevelika moč.

V zagovoru ob začetku sojenja je nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah dejal, da je zgodba z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) že tri leta zgodba namigovanja in podtikanj. Tožilstvo mu očita, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu (ta položaj je zasedal preden je postal državni sekretar) v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za NPU nezakonito favoriziral Ram Invest. Podjetju je tako omogočil korist, deloval pa je v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države, trdi tožilstvo.

Lah naj bi se predhodno dogovoril z direktorjem Ram Investa Igorjem Jurijem Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter. Članom skupine za materialno premoženje pa naj bi dajal navodila, da je bil postopek izbire ponudnika izpeljan tako, da se je izbralo Ram Invest, še piše v obtožnem predlogu.

"Nisem postavljal pravil"

Lah se je zagovarjal, da si kriv, če ti je krivda dokazana onkraj razumnega dvoma, obtožni predlog pa je samo "onkraj razuma". Prepričan je, da se mu pripisuje bistveno prevelika vloga in moč, saj "generalni sekretar ni postavljal pravil". On namreč "niti slučajno" ni imel nobenega glasu, katero lokacijo naj se izbere, je dejal. Zanikal je poznanstvo s Pogačarjem, ki ga je prvič videl na ogledu stavbe na Dimičevi.

Tožilstvo mu očita, da je bila prošnja Ram Investa naslovljena nanj. Pojasnil je, da to ni edina prošnja, ki je bila naslovljena nanj, in da so bile druge naslovljene na njegove sodelavce. Priznal je, da je bila njihova ponudba prva prispela, a so ostale sledile nekaj dni zatem. Vseh so analizirali in enakopravno obravnavali.

Selitev je bila nujna

Pojasnil je, da je bil najem prostorov nujno potreben. Kapacitete stavbe na Litostrojski, ki se je ravno takrat gradila, niso zadoščale niti za selitev celotnega ministrstva, je dejal Lah. Odločitev, da se ministrstvo ne bo selilo na Litostrojsko, po njegovih besedah ni povezano s stavbo na Dimičevi, "kar so enostavno preverljiva dejstva".

Kot je dejal, je projekt na Litostrojski začela prva vlada Janeza Janše. Po njegovih besedah je bila že ustanovitev hčerinske družbe DSU, ki je gradila stavbo, netransparentna, prav tako da je bilo tudi poslovanje obeh podjetij.

Prav tako je bila s podjetjem DSU sklenjena najemna predpogodba, ki je imela vse elemente najemne pogodbe in se nikjer ni omenjalo možnosti postopnega odkupa objekta. Omenil je tudi poročilo računskega sodišča, ki je zapisalo, "da se Litostrojska gradi mimo pravil javnega naročanja" ter varnostno tveganje, ki ga predstavljajo bližnji plinohrami.

Današnjo obravnavo so po štirih urah zaradi drugih obveznosti obrambe prekinili, Lah pa bo s svojim zagovorom nadaljeval na obravnavi prihodnji četrtek.

Komentarjev 2
  • privat 20:32 10.oktober 2013.

    ja veliki imajo še politiko in pregon v svojih rokah....

  • dragec 18:40 10.oktober 2013.

    Spet lovijo male kriminalce?????