Slovenija
14 ogledov

Zgodba še ni končana!

Razprave o tem, ali Slovenska vojska uhaja nadzoru, še niso končane. Na fotograf Žurnal24 main
Pahorja na obrambno ministrstvo danes ne bo. Na odboru za obrambo prah poležen, vendar zgodba še zdaleč ni končana, je prepričan Anderlič.

Kot odgovor na vsa namigovanja o domnevno kaotičnih razmerah na ministrstvu za obrambo naj bi se premier Borut Pahor na današnjem obisku sam prepričal o utemeljenosti teh namigov. V njegovem kabinetu so nam zjutraj vendarle povedali, da Pahorjev današnji urnik tega obiska danes ne predvideva.

Z ministrico Jelušičevo naj bi se o razmerah na ministrstvu po telefonu pogovarjal pozno sinoči. Vprašanje, ali premierjev urnik obisk predvideva v prihodnjih dneh, smo naslovili na njegov kabinet, odgovor še pričakujemo.

Je nadzor ali ga ni?
Očitki in mnenja o tem, da je premalo civilnega nadzora nad vojsko, sicer ministrica še naprej vztrajno zavrača; poslanec Tone Anderlič (LDS) pa je po drugi strani prepričan, da takšnega nadzora sploh ni.

Zjutraj je za Žurnal24 izrazil prepričanje, da bodo razprave, ali država ima nadzor nad vojsko ali ne, še potrebne.

"Lahko se zgodi, da bodo razprave še potrebne, lahko se zgodi, da so resnični tudi namigi, da so helikopterji in spremljajoča ekipa že na poti v Afganistan, čeprav soglasja za to vojska še ni pridobila," je povedal Anderlič.

"Vojska se brez privolitve pristojnih organov ne more odločati," vnovič opozarja Anderlič in pričakuje dodatna pojasnila, tudi glede odhajanj z ministrstva, pa čeprav na novi zaprti seji odbora za obrambo.

Jelušičeva vztraja, da je civilni nadzor zadovoljiv, poročanja medijev o razhajanju odločno zavrača in zagotavlja, da je vse v najlepšem redu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.