Slovenija
60 ogledov

Židan: Država ne more urejati, kaj imajo trgovci na policah

mercator barcaffe Saša Despot
V javnosti v zadnjih dneh odmevajo opažanja glede spremembe v ponudbi na Mercatorjevih policah in domnevnim zmanjševanjem naročil slovenskim dobaviteljem. Židan opozarja.

Informacije o tem, da prihaja na Mercatorjevih policah do nekaterih sprememb, je prejel tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek. Trenutno jih še ne more potrditi, za zdaj zbira informacije o poštenih in nepoštenih praksah med deležniki v prehranski verigi, zato želi pred komentiranjem vprašanj glede Mercatorja in težav v morebitnih drugih trgovskih verigah pridobiti "konkretna in dokazljiva dejstva".

"Pripravili smo vprašalnik in ga preko zbornic in zadružne zveze poslali posameznim deležnikom, nato me čaka še obdelava prejetih podatkov. Po prejemu informacij se bom moral odločiti za konkretno strategijo za preprečevanje nepoštenih praks," pravi.

V naslednjih dneh pred in po praznikih ima tudi že dogovorjene sestanke z vodstvi posameznih trgovskih verig na temo motiviranja poštenih praks in preprečevanja nepoštenih praks.

Židan: Država lahko le osvešča potrošnike

Minister Židan uradnih informacij o spremembah na Mercatorjevih policah nima, pravi pa, da lahko potrošnik pri obisku katerekoli trgovske verige sam preverja, ali na policah najde izdelke, ki jih je našel včasih, ali ne.

"Če katerakoli trgovska veriga, Mercator ali katerakoli druga, zmanjšuje delež lokalnih, torej slovenskih proizvodov in jih nadomešča z nekimi drugimi, je to precej tvegano početje, ker potrošniki, ki smo že navajeni na nekatere slovenske izdelke, sledimo izdelkom in pač obiskujemo tiste trgovske verige, kjer izdelke, na katere smo navajeni, dobimo," poudarja minister.

Država tega, ali ima določena trgovska veriga na policah slovensko ali tuje blago, ne more predpisati, je jasen Židan. "Država dela nekaj drugega - komunicira z domačim potrošnikom, z državljani in jim pojasnjuje, zakaj je tudi za njih pomembno, da kupujejo lokalne izdelke."

Mercator kritike zavrača

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc je za TV Slovenija povedala, da Mercator kljub nekaterim zavezam Agrokorja ob prevzemu zmanjšuje obseg naročil slovenskim dobaviteljem. "Sodu pa je izbilo dno obvestilo, ki so ga nekatera podjetja dobila prejšnji teden, da z določenim datumom v maju nehajo dobavljati določen segment. Govorim o naročilih, kajti odpoved pogodbe bi bila preočitna," je dejala.

Član uprave Mercatorja Igor Maroša je pri tem že prejšnji teden dejal, da Mercator kljub prevzemu ohranja status trgovca, ki ima na policah največ slovenskih izdelkov. "V kategorijah, ki so za potrošnika najbolj pomembne, imamo maksimalen možen delež slovenskega blaga," je zagotovil.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 13:33 22.april 2015.

    Zgleda da ne bo prej miru , kot da Mercator enostavno začnemo bojkotirati! V enem mesecu bodo na kolenih , če se dobro zorganiziramo ! Pol bi ga pa tud nazaj lahko kipili po 10 € za delnico !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:35 22.april 2015.

    "Član uprave Mercatorja Igor Maroša je pri tem že prejšnji teden dejal, da Mercator kljub prevzemu ohranja status trgovca, ki ima na policah največ slovenskih izdelkov. "V kategorijah, ki so za potrošnika najbolj pomembne, imamo maksimalen možen delež slovenskega blaga," ...prikaži več je zagotovil."Blablablabla ..imate maksimalen možen delež slovenskega blaga tam kjer bi drugač izgubil kupce in čisto nič drugega. To so te "kategorije ki so za potrošnika najbolj pomembne". To še zmer ne izključuje tega da na potrošnike gledate samo kot na prinašalce dobička ne pa kot na ljudi za interes katerih naj bi delali.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:33 22.april 2015.

    Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc je za TV Slovenija povedala, da Mercator kljub nekaterim zavezam Agrokorja ob prevzemu zmanjšuje obseg naročil slovenskim dobaviteljem. "Sodu pa je izbilo dno obvestilo, ki so ga nekatera ...prikaži več podjetja dobila prejšnji teden, da z določenim datumom v maju nehajo dobavljati določen segment. Govorim o naročilih, kajti odpoved pogodbe bi bila preočitna," je dejala.Ja glej če se ne drži zavez naj se gre v tožbo in to je to. Ne pa da se pusti da Agrokor izigrava pa mirno pride čez z lažjo in zavajanjem. Naj plača če dela drugač kot se je zavezal. Zakaj pa so zaveze? za v luft gledat al kaj?