Slovenija
24 ogledov

Židan: Mercator je orodje za prodor hrvaških izdelkov na naš trg

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Dejan Židan meni, da je bila razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra ena od največjih napak vlade.

Kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan meni, da je bila razrešitev Janka Vebra kot obrambnega ministra ena največjih napak zdajšnje vlade in v koaliciji ni več takšnega zaupanja kot prej. "Predsednik vlade je v tem primeru raje poslušal opozicijsko stranko," je dejal v pogovoru za Mladino. Dotaknil se je še prodaj nekaterih podjetij.

V pogovoru se je dotaknil tudi prodaj nekaterih slovenskih podjetij v minulih letih. Glede prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je ocenil, da se je zgodilo "točno to, na kar smo opozarjali". Poudaril je, da je prehranska veriga za državo zelo pomembna, trgovci pa predstavljajo njen ključni člen. "Mercator je v Sloveniji največji med njimi. V preteklih letih je dejansko opravljal svojo vlogo, danes pa postaja predvsem orodje za prodor hrvaških živilskih izdelkov na slovenski trg," je povedal.

Francozi kupujejo le slovensko mleko, a ga hočejo zelo poceni

Glede Ljubljanskih mlekarn, ki so v lasti francoskega Lactalisa, je spomnil, da je bila ena prvih akcij, ki so jih izpeljali pod novim lastnikom, prehod na dobavo izključno slovenskih surovin za proizvode, ki jih tržijo v Sloveniji. "Tega prejšnji, slovenski lastniki, niso storili. Če gledam s stališča kmetijskega ministra, so se s tem izkazali za dobre lastnike. Ni pa mi všeč, da so prvaki tudi pri zniževanju odkupnih cen mleka," je povedal.

Prodaja Žita še ni končana zgodba

Prodaja Žita se mu ne zdi tako tragična, saj je samooskrba pri pšenici od 55- do 70-odstotna, poleg tega pa je v Sloveniji še kar nekaj podjetij, ki odkupujejo pšenico. "Se pa pri prodaji Žita postavlja drugo vprašanje, ki ga bo morala Hrvaška v doglednem času pojasniti Evropski komisiji: ali drži, da je država Podravko dokapitalizirala zato, da bi ji omogočila nakup podjetja v drugi državi, kot je videti glede na javno dostopne podatke? Če to drži, potem bi šlo lahko za nedovoljeno državno pomoč, ki je v temeljnem nasprotju s pravnim redom EU. Ta zgodba še ni končana," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • matermila 08:07 15.avgust 2015.

    Da je blefer,ni bilo težko ugotoviti,saj v vsem slovenskem političnem sranju,ne najdeš enega samega,ki to ni.

  • jezero 07:02 15.avgust 2015.

    Zaradi kretenskih Mramorjev naj Slovenci postavljajo novo prehransko veigo? In kaj s to Mramorsko podgano?

  • jezero 06:59 15.avgust 2015.

    Ni države na svetu, ki bi prodala svojo osnovno trgovsko verigo, kjer so Slovenci lahko prodajali svoje proizvode. Hrvati nas tako držijo za goltanec! To ni samo kretensko; to je veleizdaja slovenske politične elite. MRAMOR; JJ; CERAR. Skrajni škodljivci ...prikaži večci in izmečki. Od slovenskega naroda boste dobili plačilo; samo, da ne bo prehudo.