Slovenija
19 ogledov

Židan prevzel posle

Novi minister ima pri izbiri kadrov proste roke. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Novoimenovani kmetijski minister Dejan Židan je uradno prevzel posle na ministrstvu. Vodja kabineta je znana, sekretar bo v kratkem.

Posle je Židanu predal začasni vodja ministrstva, minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Henrik Gjerkeš.

Židan je bil že včeraj prvi dan na ministrstvu, ko se je predstavil skupini zaposlenih. "Sedanje sodelavce sem povabil, da aktivno z mano sodelujejo pri programu, ki sem ga predstavil v državnem zboru," je dejal Židan.

Sekretar bo znan v kratkem
Že včeraj je Židan naredil prvo kadrovsko odločitev − za vodjo svojega kabineta je postavil dosedanjo vodjo Eleno Del Fabro. "Ugotovil sem, da ima kvalitete, ki jih potrebujem za izvajanje svojega programa," je ob primopredaji dejal Židan.

Židan je deveti kmetijski minister
Od slovenske osamosvojitve so funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opravljali Jožef Jakob Osterc, Jože Protner, Ciril Smrkolj, Franc But, Milan Pogačnik, Marija Lukačič, Iztok Jarc ter Henrik Gjerkeš.

Pogovori o novem državnem sekretarju še potekajo, znani pa bodo v kratkem. "Državni sekretar bo znan zelo hitro. Trenutno potekajo pogovori, predstavil pa bom celotno ekipo, najkasneje v roku enega meseca, verjetno pa veliko prej," je dejal.

Redno obveščanje o programu
Predstavnikom sedme sile je Židan napovedal, da bo imel kot minister redne mesečne novinarske konference, na katerih bo orisal tudi narejene korake v skladu z osmimi točkami programa, ki ga je predstavil tudi v državnem zboru in sledijo cilju, da kmetijstvo in proizvodnja prehrane v Sloveniji postaneta še bolj pomembna dejavnost, kot sta sedaj.

Po Pogačniku začasno prevzel Gjerkeš

Ministrstvo je do sredine marca vodil Milan Pogačnik, nato pa odstopil, deloma zaradi očitkov v zvezi z afero okrog vračanja bulmastifov njihovemu zdaj že pokojnemu lastniku Saši Baričeviču.

Ker premier Borut Pahor njegovega naslednika ni uspel najti pravočasno, je vodenje ministrstva začasno poveril Gjerkešu. Konec aprila je nato kot kandidata predstavil Židana, ki ga je državni zbor za ministra imenoval v sredo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.