Slovenija
70 ogledov

Zidanice bi nekateri gradili tudi na Krasu

(Foto: Barabara Milavec) Žurnal24 main
Izdaja dovoljenj po Černaču. Največ vlog za lope, skednje, kozolce, garaže, kleti in zidanice, predvsem na kmetijskih zemljiščih.

Upravne enote (UE) so od začetka veljavnosti Černačeve uredbe, ki omogoča hitrejša in preprostejša umeščanje in gradnjo nezahtevnih objektov, prejele vsaj štiri tisoč, če ne celo več kot pet tisoč vlog za izdajo gradbenih dovoljenj za nezahtevne objekte.

"Ker pa zahteve investitorjev prihajajo sproti, je natančno število vlog težko navesti," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP), kjer bdijo nad uredbo. Število izdanih dovoljenj naj bi bilo po podatkih ministrstva do srede aprila relativno majhno, samo okoli sto, vendar priznavajo, da so mediji zbrali podatke, da je bilo izdanih dovoljenj vsaj okoli 400.

Za vsak slučaj želijo papir

V petih dolenjskih in zasavskih upravnih enotah (UE) (Krško, Brežice, Metlika, Ribnica, Črnomelj) so tako v zgolj dobrem mesecu od začetka veljavnosti uredbe prejeli skupno več kot 350 vlog; med vprašanimi največ na UE Krško – 137 zahtevkov (lani v vsem letu leto 210). Pri njih gre v veliki večini za kmečke lope, sledijo zidanice, skednji, kozolci in garaže; večina, kar 75 odstotkov vlog, pa se nanaša na kmetijska zemljišča. V Krškem so – pa tudi drugod – del vlog zavrgli, saj gre za objekte, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. Med že pregledanimi vlogami (v času priprave odgovorov 92) je bilo teh dobrih petnajst odstotkov. Jožica Volčanjk iz UE Krško pojasnjuje, da, čeprav to ni potrebno, želijo nekateri investitorji vseeno oddati vlogo tudi za enostavne objekte, če bi "kadarkoli v bodoče potrebovali kakšen dokument v zvezi s tem objektom". Enostavni objekti so na primer lope, ute in nadstreški do 20 kvadratnih metrov. Sem spadajo tudi manjši bazeni za kopanje, s prostornino do 60 kubičnih metrov, če je večji, pa investitor zanj potrebuje pravo gradbeno dovoljenje. "Noben bazen pa ni nezahteven objekt," se čudi Volčanjkova. Med nezahtevne objekte sicer sodijo drvarnice, fitnesi, savne in zimski vrtovi do 50 kvadratnih metrov.

V treh severnoprimorskih UE – Sežana, Nova Gorica in Tolmin – pa so v dobrem mescu od uveljavitve uredbe skupno prejeli 340 vlog, od teh veliko večino v Novi Gorici. Tam so skoraj dve tretjini že obravnavanih vlog zavrgli, saj, kot pojasnjujejo, ni šlo za upravno stvar, temveč za enostavne objekte ali za vzdrževalna dela, petino zahtevkov pa so zavrnili, ker so želeli investitorji graditi nezahteven objekt v nasprotju z določili občinskih prostorskih načrtov. Tako so naposled izdali le dve pozitivni odločbi za nezahtevne objekte. Na UE Sežana pa se čudijo, ker so med drugim dobili tudi vloge za zidanice, čeprav njihova UE pokriva predvsem kraško okolje.

Rekorderji ob morju

V južnoprimorskih UE Piran, Koper in Izola pa so skupno prejeli kar 767 zadev. Največ – 388 – v Piranu, v Kopru 238 in v Izoli 141. V Piranu je bilo po dobrem mesecu in pol, kolikor je minilo od uveljavitve uredbe do naših vprašanj, v obravnavi še 329 vlog, ob tem so zavrgli 37, zavrnili pa 17 vlog. V večini primerov gre sicer za lope in kleti na kmetijskih zemljiščih. V Kopru so v istem času rešili 52 vlog, od tega pa so izdali le šest gradbenih dovoljenj. Pojasnjujejo, da imajo največ težav pri reševanju vlog zato, ker je gradnja objektov v Mestni občini Koper mogoča le znotraj območij stavbnih zemljišč, veliko vlog pa se nanaša na gradnjo na kmetijskih zemljiščih, kjer pa gradnja pri njih ni mogoča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.