Slovenija
19 ogledov

Zidar bi moral pojasniti še izčrpavanje

Ivan Zidar Borut Farčnik Benjamin Kovač
Za začetek novega, še enega sodnega procesa proti nekdanjemu baronu ni več nobenih ovir. Razen njegovih zdravstvenih težav.

Nekdanjemu šefu gradbenega podjetja SCT Ivanu Zidarju bi lahko že v kratkem začeli soditi še zaradi domnevnega izčrpavanja in oškodovanja Tovarne asfalta Črnuče (TAČ).

Obtožnica, ki jo je zoper Zidarja vložilo specializirano tožilstvo (SDT) konec letošnjega marca, je namreč nedavno postala pravnomočna. Zidar pa bi se moral zagovarjati zaradi domnevno sporne "prodaje poslovnega deleža družbe TAČ in razpolaganja s kupnino  ter zaradi  prednostnega  poplačila  izbranih nekaterih upnikov:"

"Procesno" nesposoben

51-odstotni poslovni delež v TAČ je podjetje SCT Naložbe, kot hčerinska družba SCT prodala Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL), nekaj mesecev pred prodajo pa naj bi TAČ začeli intenzivno izčrpavati. TAČ je tedaj vodil Zidar, kot zastopnik pa naj bi določena denarna sredstva prenašal tudi na slamnata, fiktivna podjetja, ki naj bi jih ustanavljal izključno kot zatočišče teh transakcij.

A zaenkrat ni pričakovati, da se bo Zidar dejansko pojavil na sodišču. "Sodišče je sprejelo izvedensko mnenje stalne sodne  izvedenke  psihiatrične  stroke,  da obtoženi Ivan Zidar ni procesno sposoben," pojasnjujejo na sodišču.

Zidarja so na ljubljanskem okrožnem sodišču namreč zaman pričakovali že sredi tega tedna. Nameravali so mu začeti soditi zaradi domnevne zlorabe položaja, saj naj bi z izdajo fiktivnih računov za storitve, ki jih nekatera in izključno zato ustanovljena slamnata podjetja v resnici za SCT niso nikoli opravila,  Zidar ob pomoči tedanjih tesnih sodelavcev skupno tri SCT-jeve družbe med leti 2004 in 2008 oškodoval za skoraj 4 milijone evrov.

Zidar so iz postopka do nadaljnega izločili, dokler sodnica ne odloči ali je sploh smiselno, da Zidarju začne soditi. Zaradi izjemno slabega duševnega stanja, s pogostimi halucinacijami in preganjavicami naj bi se namreč zdravil na psihiatriji. Nekaj postopkov zoper njega je bilo zato celo že ustavljenih.

"Do  sedaj  je sodišče zavrglo obtožnico zoper obdolženega Zidarja, ki se je nanašala  na  nakup nepremičnine v Fiesi. Višje sodišče v Ljubljani je nato zavrnilo  pritožbo  državne  tožilke,  kot  neutemeljeno," dodajajo na SDT.

Še en predobravnavni narok

Prihodnji mesec ga sicer čaka še en postopek, tokrat zaradi domnevne koruptivnosti. Sodišče mu namerava tedaj ponuditi, da sam prizna krivdo in se v zameno za priznanje s tožilstvom pogodi za kazen, zato ga bo sodišče povabilo na predobravnavni narok, čeprav se ga predvidoma ne bo udeležil.


"Oktobra je razpisan predobravnavni narok na sodišču," še napovedujejo na SDT.

Komentarjev 2
  • wester62 22:37 26.september 2014.

    zakaj še vedno se mu sodi,ko pa nikoli ne bo odslužil kazen ker je hipohonder. raje mu poberite vso premoženje ne glede na koga je napisal in mu dati penzijo 400 eur in to je to.

  • Žurnalček 15:24 26.september 2014.

    Tožilci zastopajo javni in narodni interes. Narodni interes je v vseh takšnih slučajih POVRNITEV NAKRADENEGA , ne pa obsodba lopova , ki je šele v drugem planu ! Narod boli hurac ker on ni sposoben sojenja, sodite mu in obsodite ...prikaži več ga na vrnitev NAKRADENEGA , za arest pa itak vsi vemo , da je preslab