Slovenija
52 ogledov

Zidar s pomagači iz SCT-ja odnesel več kot tri milijone evrov

Najbolje plačani menedžer lanskega leta Ivan Zidar je SCT vodil vse od leta 1974 Žurnal24 main
Nekdanjega predsednika uprave SCT Ivana Zidarja čaka še eno sojenje. Tokrat mu obtožnica očita oškodovanje SCT-ja za več kot tri milijone evrov.

Na ljubljansko okrožno sodišče je po pisanju portala siol.net v začetku meseca prispela še ena obtožnica, v katero je zajetih 22 obdolžencev, ki se jim očita, da so za več kot tri milijone evrov oškodovali družbo SCT.

"V navedeni zadevi je Specializirano državno tožilstvo RS 2. julija na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo obtožnico zoper 22 oseb, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika," so sporočili s specializiranega državnega tožilstva.

Omenjeni člen kazenskega zakonika se sicer nanaša na ponarejanje in uporabo ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev.

Obtožnica Zidarju, Aleksandru Mezetu, Ivanu Šimuniću, Alojzu Bokanu in Mihaelu Zidarju očita, da so v sostorilstvu z namenom, da gospodarskim družbam SCT, SCT TKO in SCT GEM povzročijo škodo, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe izrabili svoje položaje, poroča omenjeni portal.

Organizirali navidezno poslovanje družb

Zidar naj bi zlorabil svoj položaj predsednika uprave SCT, Meze in Šimunić sta bila člana uprave SCT, Mihael Zidar pa direktor SCT TKO. Obdolženi naj bi med letoma 2004 in 2008, zato da bi prikrili neupravičen odliv denarnih sredstev s transakcijskih računov omenjenih družb, organizirali navidezno poslovanje družb SCT, SCT TKO in SCT GEM z gospodarskimi družbami Nevtron, Kelagrad, Mini, Tunel Plus, Avto&Finiš, Dunit, Gina Plus, Vaja, Avana, Nabratej, Limba in Inlet. Obdolženi so direktorji vseh teh podjetij.

Leta 2007 je namreč davčna uprava opravila poseben davčni inšpekcijski nadzor za obdobje od 1. januarja 2004 do 31. decembra 2006, pri tem pa ugotovila, da je SCT v tem obdobju posloval z več družbami, za katere je bilo ugotovljeno, da storitev na računih, ki so jih družbe izdale SCT, teh sploh niso opravile.

Čeprav te storitve naj ne bi bile opravljene, je SCT te račune poravnal. Nekatere od imenovanih družb so račune izstavljale tudi njenima hčerinskima družbama, po navedbah siol.net naj bi SCT TKO izdal račune za neopravljene storitve Avani in Dunitu, ta pa je en račun izstavila tudi SCT GEM.

V omenjenem obdobju je bilo med SCT in navedenimi družbami sklenjenih več pogodb o poslovnem sodelovanju in podizvajalskih pogodb, katerih predmet so bile različne storitve in dobave blaga ter so bile osnova za račune, ki so jih te družbe izstavljale SCT, navaja obtožnica.

Slamnate družbe

Prav vse omenjene družbe pa so pravzaprav slamnate družbe, ki niso opravljale nobene gospodarske dejavnosti, temveč so obdolženi zgolj izstavljali račune in podpisovali pogodbe v imenu družb. Šlo je v glavnem za to, da so nakazila različnih gospodarskih družb, tudi SCT, dvignili ali prenakazali na drug transakcijski račun prav tako slamnate družbe, obdolženi pa so nato gotovino izročali osebam, ki so jo te posredovale naprej določenim osebam v SCT, je po pisanju portala prepričano tožilstvo.

Zidar do 900 tisoč evrov

Na ta način je bila po mnenju tožilke Bojane Podgorelec SCT oškodovan za slabe tri milijone evrov in pol, in sicer SCT za slabih 3,133 milijona evrov, premoženje SCT TKO za nekaj več kot 313.600 evrov, premoženje SCT GEM pa za dobrih 25.000 evrov.

Tožilka v obtožnici navaja, da je Ivan Zidar pri tem pridobil premoženjsko korist najmanj v višini 899.566 evrov, kolikor v tem obdobju znašajo pologi gotovine na njegove transakcijske račune in račune njegove žene Vincencije Zidar, še piše siol.net.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Preveč bolan za v zapor

To pa ne bo prvo sojenje Zidarju zaradi oškodovanja SCT. Lani jeseni je namreč na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo več postopkov zoper njega, vendar pa so bili ti prekinjeni zaradi slabega zdravstvenega stanja obtoženega. Zaradi tega tudi še ni začel s prestajanjem dosojene 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Komentarjev 4
  • privat 12:31 18.julij 2013.

    delavci niso imeli osnovnih pravic do življenja...zdaj pa kaj zahteva psihot...Zidar?? Dati mu je treba ,kar je dajal,ne pa omogočati in povečovati bedo malih ljudi...davkoplačevalcev

  • Majdolina Fruc 07:54 18.julij 2013.

    Če hoče delat, pa naj mu to omogočijo....na gradbišče naj gre, malto mešat.....pa da vidmo, kolk časa bo zdržal, sploh sedaj ko so tako lepe temperature...

  • vest 23:27 17.julij 2013.

    Za sojenje preslaboten. Drugače pa je ponudil alterativno obliko prestajanja kazni z delom v družbeno korist.