Slovenija
52208 ogledov

Pripravite se na mraz: Takšno vreme nas čaka do konca januarja

Polarni mraz v Chicagu Epa
Napovedi kažejo, da bo letošnji januar vremensko podoben tistemu leta 1929, ko je bila v Evropi ena najbolj hladnih zim.

Ena najbolj hladnih zim v prejšnjem stoletju je bila zima 1928/1929. Januarja in februarja 1929 so se temperature v osrednji Evropi spustile do -30 °C. Letos so vremenski vzorci na moč podobni tistim iz omenjene zime, opozarja portal severe-weather.com, pri čemer je ključno dogajanje, povezano s polarnim vrtincem. Polarni vrtinec je namreč razpadel, pri čemer se je eno jedro premaknilo nad Severno Ameriko, drugo pa ostaja nad Evropo in Sibirijo. 

V drugi polovici januarja tako lahko v Evropi pričakujemo še eno izrazito hladno obdobje. Napoved za obdobje med 24. in 29. januarjem kaže, da bi kot posledica vdorov hladnega zraka v večjem delu Evrope lahko snežilo. 

Sneženje | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponekod krepko pod ničlo

"Pri nas bo zaradi severnih vetrov večinoma sončno, a mrzlo vreme. Najbolj mrzlo bo v soboto, čeprav daleč od temperatur, ki bodo na vzhodu Evrope in v bližini Moskve. Za Moskvo so napovedane temperature med soboto in torkom med -18 °C in -31 °C," piše Ciklon.si

Sever-weather.com piše, da lahko lokalno kar nekaj snega zapade v večjem delu Skandinavije, vzhodne in jugovzhodne Evrope, vključno z Balkanom, osrednjo Evropo in območjem okoli Črnega morja. Večje količin snega lahko pričakujejo na severu in zahodu Avstrije in v Švici, kjer ni izključeno, da zapade meter novega snega. 

Ciklon.si piše, da se bo predvidoma 19. januarja začelo obdobje spremenljivega vremena, ki bo lahko trajalo dlje časa. V alpskih dolinah bo večinoma snežilo, drugod pa deževalo. 

Mraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Konec tedna bo spremenljiv

Pred nami je vremensko spremenljiv konec tedna. Jutri bo na zahodu države pretežno jasno, drugo pa zmerno, na vzhodu tudi pretežno oblačno, pravijo na agenciji za okolje. Najnižje temperature bodo od -12 do -4, ob morju okoli 0. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 6 °C. 

V nedeljo bo v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačno, drugod bo deloma jasno z nekaj megle po nižinah. V ponedeljek bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. 

"Večji del prihodnjega tedna bo nad zahodno Evropo vztrajalo obsežno ciklonsko območje, naši kraji bodo pod vplivom toplejših zahodnih in jugozahodnih vetrov. V torek bo še delno jasno, mraz bo začel popuščati. Od srede do nedelje bo prevladovalo oblačno vreme. Občasno se bodo pojavljale padavine, ki jih bo več v zahodnih krajih. Po nižinah bo povečini deževalo," pišejo v dolgoročni napovedi.

vremenska napoved dolgoročna | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1