Slovenija
147 ogledov

Zimmermann preko evropske direktive do zaslužka

zdravnik, pregled Žurnal24 main
Število povračil stroškov operacij krčnih žil v tujini, je po tem, ko je v Trstu začel delovati Janez Zimmermann, drastično poraslo. Medtem, ko je bilo predlani zahtevkov 66, jih je bilo lani več kot 460. Večino je opravil Janez Zimmerman, ki sicer dela v samoplačniški ambulanti. Če bi bila njegova ambulanta v Sloveniji, bi morali bolniki plačati iz lastnega žepa.

Število vlog za povračilo stroškov za vsa zdravljenja v tujini se je v lanskem letu povečalo za 40 odstotkov, stroški so se podvojili.

Sedemkratno povečanje operacij krčnih žil

Ključni razlog je neverjetno povečanje števila operacij krčnih žil v tujini. Za to operacijo, ki ni izvedena v bolnišnici, ZZZS povrne največ 729,56 evra, če je poseg stal manj, pa manj.

Lani je tako ZZZS zavarovanim osebam, ki so v drugi državi članici EU opravile specialistično ambulantno storitev operacijo krčnih žil in vložile na ZZZS vlogo za povračilo stroškov povrnile 385.532 evrov, predalni pa 40.869 evrov.

Od 635 od 1.1. 2015 do 20. maja letos, je bilo največ operacij, 460 opravljenih v Italiji.

Glavnina za storitve Janeza Zimmermanna

Od tega zneska 491.215 evrov je ZZZS 388.376 evrov kril za posege, opravljene pri kirurgu Janezu Zimmermannu. Poseg pri Zimmermanu sicer stane 800 evrov, razliko pa doplačajo zavarovanci sami.

Zaradi naraščanja števila vlog za povračilo stroškov storitev pri Zimmermannu, je ZZZS italijanske organe zaprosil za določena pojasnila. "Iz njihovih pojasnil je razvidno, da je dr. Janez Zimmermann registriran v poklicnem združenju zdravnikov in kirurgov v Trstu od 27.11.2014 dalje, in sicer kot zdravnik, ki je specializiran za splošno kirurgijo, kar pomeni, da lahko legalno izvaja zdravstvene storitve v Italiji. Storitve izvaja v samoplačniški ambulanti v Trstu, kar pomeni, da jih lahko izvaja tako za italijanske paciente kot tudi za paciente vseh ostalih držav članic EU."

Sprva delal v Luciji, nato se je preselil v Trst

Gre torej za zdravnika s samoplačniško ambulanto, ki je sprva deloval v Sloveniji, samoplačniško ambulanto je imel v Luciji, nato pa se leta 2015 preselil v Trst. Odkar deluje v Trstu, bolniki za poseg, po povrnitvi stroškov ZZZS, plačajo okoli 70 evrov, njihovi so tudi stroški poti. ZZZS je doslej zavrnila le dve vlogi za opovračilo stroškov zdravljenja pri Zimmermannu, v obeh primerih pacient ni imel napotnice osebnega zdravnika. Za koliko se je število bolnikov, odkar so se preselili v Trst, povečalo, v Zimmermannovi ambulanti niso želeli povedati.

ZZZS povrne tudi stroške samoplačniškega pregleda, če je opravljen v tujini

Glede na direktivo EU zdravstvena blagajna krije stroške ambulantnega posega v samoplačniških ambulantah v tujini, medtem, ko moramo doma vse storitve v kateri koli samoplačniški ambulanti plačevati sami. Laserska operacija krčnih žil tako v Sloveniji stane okoli 1500 evrov, v Italiji, pri Zimmermannu 800 evrov, v Avstriji pa okoli 900 evrov. Pacienti morajo stroške zdravstvene storitve poravnati sami, nato pa od ZZZS terjajo vračilo.

Bolnik, ki mu je osebni zdravnik izdal napotnico, lahko gre na pregled v tujino tudi, če bi lahko v Sloveniji prišel do iste storitve v zakonsko določenem roku. Predhodno soglasje za zdravljenje v tujini, če želijo povračilo stroškov, pa morajo zavarovanci pridobiti za preglede v tujini z magnetno resonanco (MR), računalniško tomografijo (CT), preiskave s scintilacijsko in pozitronsko kamero, s pozitronsko emisijsko tomografijo in s hiperbarično komoro.

Stroški zdravljenj v tujini so se podvojili

Na zdravljenje v tujino iz odhaja vedno več bolnikov iz Slovenije. Odhodki zdravstvene zavarovalnice Slovenije za ta namen so leta 2010 znašali 2.826.475, lani pa že 5.948.602 evrov.

stroški zzzs | Avtor: ZZZS ZZZS

"Naraščanje odhodkov v zadnjih treh letih je predvsem posledica napotovanja otrok na srčno operacijo v tujino," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. "Tako je ZZZS v letu 2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana, na podlagi pozitivnega mnenja konzilija zdravnikov pristojne klinike UKC Ljubljana napotil na operacijo na srcu v tujini devet otrok, v letu 2013 pet otrok, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letu 2015 smo po zadnjih razpoložljivih podatkih do 16. novembra napotili v tujino 25 otrok."

Največkrat so v tujini opravili preiskavo z EMG (elektromiografijo), operacije na ožilju, specialistične storitve pri okulistih in ortopedih.

Večina vlog odobrenih

V letu 2014 je bilo odobrenih 83 odstotkov vlog za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini,  lani pa 76,2 odstotkov. letu 2015 so bile zavarovane osebe na pregled, preiskavo ali zdravljenje v tujino največkrat napotene v Nemčijo in Avstrijo.

Predolge čakalne dobe

ZZZS je lani dobil 662 vlog za napotitev v tujino na podlagi 44. a člena zakona, ki predvideva napotitev, če so doma izčrpane možnosti. Dobre tri četrtine vlog so odobrili, pacienti pa so največkrat odšli v Nemčijo in Avstrijo. "Storitve, ki so bile najpogosteje opravljene v tujini pa se nanašajo na področje srčne kirurgije, zdravljenje epilepsije in transplantacije pljuč in v zvezi s tem povezani pregledi," pravijo na ZZZS. 

Skupni stroški, ki so bili leta 2010 slabe tri milijone evrov, so bili lani dvakrat višji predvsem zaradi napotovanja otrok na srčne operacije v tujino. Leta 2013 so šli v tujino trije, lani pa 58, marsikateri pa mora v tujino z medicinskim letalskim prevozom, katerega strošek je sedem tisoč evrov, skoraj tretjina stroška operacije, zato pričakujejo, da bo UKC Ljubljana zagotovil izvedbo operacij v Sloveniji, kar bo manj stresno tudi za otroke in starše.

Komentarjev 16
  • leonardo 09:58 28.maj 2016.

    Še kar minusi? Kaj pa če povem, da nikakor ne mara levičarjev in da je fanatičen privrženec Janša? No, kaj pa sedaj. Gotovo ima sedaj več možnosti, ha ha?

  • res.no 06:59 28.maj 2016.

    ... če nas hočete primerjat državniki in ostali na vrhu po plačanih bolniškah - potem primerjajte vse... tudi cene zdravstvenih storitev-to naredite in kar naenkrat bi bilo dovolj denarja za naš mali narod - le če bi bili pošteni tisti pri koritu.

  • leonardo 06:59 28.maj 2016.

    Tisti, ki mi talate minuse prav gotovo ni8ste bili pri njem in klanfate samo na podlagi tistih, ki danes bičajo. Zdravnik res ni simpatičen ker preveč politizira, kar marsikoga razjezi, ampak ne moreš pa trditi, da se ti ni življenje ...prikaži več spremenilo za 100 procentov na bolje. Mogoče mu je kje tudi spodletelo, samo ali mi lahko poveste, kolikim zdravnikom pa se ne? Samo poglejte srčno kirurgijo pri dojenčkih. Otrokom bi kar rezali noge, v tujini pa jim pomagajo. Lahko bi še našteval, ampak ko narod popeni noben argument ne pomaga!