Slovenija
15 ogledov

Živčec Kalanova o licenci Kaničeve

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Izvršni odbor zdravniške zbornice se je odločil, da uvede postopek odločanja o odvzemu licence zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa.

Izvršni odbor Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je prejšnji teden obravnaval predlog predsednice Gordane Živčec Kalan za uvedbo postopka odločanja o odvzemu licence Borovi zdravnici Zlatki Kanič. Odločili so se, da uvedejo postopek odločanja o odvzemu licence Kaničevi, za vodenje upravnega postopka pa so pooblastili Živčec Kalanovo.

Tako so ravnokar sporočili iz ZZS, medtem ko so objavili odgovor zbornice, ki so ga poslali upravnim inšpektorjem. Naj spomnimo; ti so maja opravili inšpekcijski nadzor v zbornici in med drugim ugotovili nepravilnosti pri postopkih, povezanih s pokojnim Borom Nekrepom. "Postopek odločanja v tej zadevi je bil v celoti disciplinski postopek ZZS in v njem ni bila izdana nobena dokončna odločitev, s katero bi organi zbornice odločali o javnem pooblastilu," sicer odgovarjajo v zbornici na očitke upravnih inšpektorjev. Zato je po njihovi oceni disciplinski postopek zunaj pristojnosti upravne inšpekcije. Kljub temu bo predsednica zbornice odločala o odvzemu licence Zlatki Kanič, udeleženi v omenjenem postopku.

Nobene povezave z disciplinsko odločitvijo
"Uvedba postopka odločanja o odvzemu licence pomeni, da bo zbornica oziroma njena predsednica vodila upravni postopek v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku in na koncu odločila, ali se zdravnici zaradi večje pomanjkljivosti ali napake pri delu odvzame licenca ali ne,"
pojasnjujejo na zbornici.

Ta odločitev po njihovih navedbah nima nobene veze z disciplinsko odločitvijo, ki jo je decembra lani sprejela skupščina zbornice. "Odločitev bo temeljila na že zbrani medicinski dokumentaciji, na novo pridobljeni dokumentaciji, zaslišanju oziroma izpovedi zdravnice in prič," dodajajo.

Dvom obstaja
Iz obravnave pri odboru za strokovno-medicinska vprašanja na zbornici ugotavljajo, da je zdravnica Kaničeva pri zdravljenju pokojnega dečka ravnala tako, da je mogoče dvomiti v pravilnost vseh postopkov zdravljenja, ki so bili uporabljeni v času od njegovega sprejema v UKC Maribor do njegove premestitve v Ljubljano. "Dvom v pravilnost postopkov zdravljenja izhaja iz okoliščine, da naj bi zdravnica opustila urgentno in specifično zdravljenje hiperamoniemije in pri tem zanemarila dva laboratorijska izvida koncentracije amoniaka," so sklenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.