Slovenija
61 ogledov

Živčec Kalanova z jokom do zmage

Gordana %C5%BDiv%C4%8Dec Kalan
1/7
Žurnal24 main
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je na začetku skupščine v solzah prosila, naj jo podprejo. Erik Brecelj: "Zdravniška zbornica je mrtva."

"Zdravniška zbornica je mrtva," je po današnjem izglasovanju podpore Gordani Živčec Kalan izjavil priznani kirurg Erik Brecelj. Ocenil je, da je zdravstvo v Sloveniji tako na dnu, da bo treba vložiti ogromno energije in dela, da se povrne njegov ugled v javnosti.

Štiri leta traja mandat predsednika ZZS. Gordani Živčec Kalan bi se tako iztekel maja 2012.

Od 78 poslancev v skupščini zdravniške zbornice je Gordano Živčec Kalan podprlo 44 poslancev. "Prosim vas za podporo, ker, v kolikor jo imam, sem pripravljena nositi breme vodenja te največje zdravniške organizacije v prihodnje," je s solzami nagovorila zbrane pred glasovanjem.

V Ljubljani brez podpore
V ljubljanskem regijskem odboru, ki predstavlja vse zdravnike ljubljanskih bolnišnic, se je v interni anketi proti Kalanovi izreklo 22 od 23 članov. Ravnikar je prepričan, da tudi "številni drugi odbori niso tako zagreti za Živčeč Kalanovo" in da se bo po pravi razpravi resnični jeziček prevesil na drugo stran. Kot je mogoče slišati, bodo na izredni skupščini odprli tudi vprašanje zaposlitve tiskovnega predstavnika na ZZS Valentina Hajdinjaka.

Ljubljanski regijski odbor zdravnikov, ki je ne podpira, namerava vložiti nezaupnico zoper Živčec Kalanovo na prihodnji seji skupščine. "Pričakovali smo, da se bo zgodila taka nedemokratična varianta, nihče ni mogel in smel nič povedati," je razplet komentiral vodja ljubljanskih zdravnikov Dean Ravnikar.

Podpredsednica zbornice Sabina Markoli se je glasovanja vzdržala. Meni, da bi bilo lahko izpeljano na bolj demokratičen način.

Dean Ravnikar, ki vodi ljubljanski odbor, pa meni, da je šlo za manever Živčec Kalanove, s katerim je preprečila razpravo o nepravilnosti v zbornici.

Nova predsednica sodišča
Živčec Kalanova je na skupščini zbornice za predsednico drugostopenjskega sodišča predlagala Bojano Beović, ki so jo člani skupščine tudi potrdili. Nadomestila bo Mira Denišliča, ki je z mesta predsednika odstopil zaradi nestrinjanja z omilitvijo ukrepa proti zdravnici Bora Nekrepa.

Novi člani drugostopenjskega sodišča pa so: Helena Gorišek Reberšek, Ljubo Marion, Tomislav Klokočovnik. Monika Grunfeld Zupan ostaja edina članica senata, ki ni odstopila zaradi primera Nekrep.

Slabo sodelovanje z ministrstvom za zdravje
"Ne gre za to, kdo je predsednik, gre za bistveno več – za ugled zbornice,"
pa je pred skupščino povedal Janez Remškar z ministrstva za zdravje. Ob morebitni razpravi o delu vodstva zbornice Remškar upa, "da bodo člani skupščine ugotovili, da se zdajšnje vodstvo ni trudilo povečati ugleda zbornice, ampak ravno obratno".

"Moje sodelovanje s predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan je bilo slabo," je dejal minister za zdravje Borut Miklavčič. Pogovori z njo so bili vedno trdi, slišala pa se nista že dva meseca.

Po ministrovih besedah je namreč pred dvema mesecema demonstrativno zapustila njegovo pisarno in tudi svoje sodelavce pozvala k takojšnjemu odhodu, od tedaj pa se nista več slišala. Izrazil je upanje, da bo sodelovanje predstavnikov zbornice z naslednjim ministrom boljše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.