Slovenija
14 ogledov

Življenje 200 metrov pod ledom

Eno izmed bitij močno spominja na škampa. (Foto: Nasa)
1/2
Žurnal24 main
Nasini znanstveniki so na Antarktiki 200 metrov pod ledeno površino odkrili življenje.

Znanstveniki so 200 metrov pod ledom odkrili živi bitji, ki sta na videz zelo podobni škampu in meduzi. "Bili smo prepričani, da spodaj ni ničesar, toda odkritje nas je res presenetilo. Dejansko smo odkrili škampa," je pojasnil znanstvenik Robert Bindschadler.

Presenečena je bila tudi biologinja Stacy Kim, ki je dejala, da si nihče ni upal pomisliti, da bo prišlo do tako izjemnega odkritja. Britanski mikrobiolog Cynan Ellis-Evans se strinja, da je odkritje izjemno, obenem pa opozarja, da obstaja tudi možnost, da so bitja do mesta odkritja priplavala. Z njim se ne strinja Kimova, saj morje leži kar 20 kilometrov stran od mesta, kjer so odkrili organizme, po njenih besedah bi bilo to kar "malce preveč za potovanje".

Znanstveniki še vedno niso dognali, na kakšen način se prehranjujejo bitja, ki nimajo takšnih sposobnosti kot mikrobi, ki si v težkih razmerah sami ustvarijo hrano s kemičnimi procesi.

V zavihku si lahko ogledate Nasin posnetek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.