Slovenija
248 ogledov

Žižek: "Sumljiv mi je prezir do proti-imigrantskih nacionalistov"

Slavoj Žižek Anže Petkovšek
Eden najbolj prepoznavnih svetovnih filozofov se je sinoči na pogovoru na Festivalu strpnosti obregni tudi ob begunsko krizo, ki divja po Evropi.

Žižek je dejal, daprezira človekoljubnost, ki je zdaj tako zelo "fancy":  "Preden so čez Slovenijo začeli prihajati vali beguncev, so se Slovenci ponašali s podatki, koliko beguncev bi sprejeli na dom. Zdaj, ko jih je dohitela realnost, jih je večina tiho."

Slavoj Žižek pravi, da je WikiLeaks z javnimi razkritji še povečal naš sram gled | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Izjemno sumljiv se mu zdi politično korekten prezir do proti-imigrantskih nacionalistov: "Mar njihovi kritiki ne vidijo, da je to zrcalna slika multikulturne odprtosti, ki je pravzaprav ideologija današnjega kapitalizma."

Kljub bodečim žicam je po njegovem Evropa še vedno luč sveta, je povedal za Radio Slovenija: "Ljudje to vedo, zato hodijo begunci sem. Razmišljanje v smislu "odprimo meje, begunci pridite," ni rešitev. Begunci so ljudje, kot vsi drugi. Veliko med njimi je hudobnih, nasilnih, zabitih, nevarnih. O tem je treba odkrito govoriti."

Po njegovem je treba več napora vložiti v to, da se spremeni razmere in beguncev ne bo več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Dixon 08:52 21.januar 2016.

    Mislim, da je nekdo zelo slabo prevajal Žižka, da je prišlo do tega skrupucala od članka...

  • Avatar olor
    olor 14:16 20.januar 2016.

    Tam ki živijo ekonomski emigranti dobro vemo kako se prilagajajo prišleki iz bivše juge. Naprimer, sem pogost obiskovalec sedaj lepega Kopra, skoraj ne slišiš slovenske besede. Zato je znani rek "Kopar je naš" Zato o kakšnem prilagajanju drugih koltur iz ...prikaži več dalnjih držav ni govora, zato nepredušno zapreti meje.

  • mph 14:16 20.januar 2016.

    In se jasno tudi tukaj strinjam, to sem že od začetka zagovarjal, pomoč res pravim beguncem, imigranti pa sem samo tisti, ki jih lahko res okolje brez škode absorbira in da se bodo obnašali okolju v katerega prihajajo primerno.