Slovenija
21 ogledov

Zlata gazela Elektrončku

Da je podjetje Elektronček res inovativno podjetje, kaže že njihova uradna splet Žurnal24 main
V Cankarjevem domu so za najhitreje rastoče podjetje v letu 2007, letošnjo zlato gazelo, razglasili družbo Elektronček iz Mengša.

Kot poudarjajo podeljevalci nagrade zlata gazela (ta se izbere na podlagi lestvic sveta gazel, uredniške komisije gazel in lestvice 500 najhitreje rastočih v državi), so se za podelitev nagrade Elektrončku odločili, ker je to podjetje razvilo celotno lastno proizvodnjo igralniških avtomatov, od programske opreme do mehanske konstrukcije. Podjetje Elektronček, ki ga je leta 1989 ustanovil Jože Pečečnik, je na začetku razvijalo alarmne sisteme, pozneje pa se je preusmerilo v izvoz in servisiranje računalnikov in nato v proizvodnjo računalniških blagajn. V igralništvo je skupina Elektronček vstopila pred desetimi leti, ko je pod blagovno znamko Interblock razvila lasten igralniški avtomat in z njim dosegla velik uspeh na londonskem sejmu igralnih avtomatov. Interblock je danes uveljavljena in zaščitena blagovna znamka v več kot 74 državah, med katerimi so tudi ZDA.

Srebrna gazela Instrumentation Technologies

Podjetje Elektronček (na sliki ustanovitelj Joc Pečečnik) je na začetku razvijalo alarmne sisteme, pozneje pa se je preusmerilo v izvoz in servisiranje računalnikov in nato v proizvodnjo računalniških blagajn. © Saša Despot

 
Naziv srebrne gazele 2007 je pripadel podjetju Instrumentation Technologies, ki se ukvarja z razvojem in trženjem elektronskih instrumentov ter sistemov, ki jih uporabljajo v pospeševalnikih osnovnih delcev in razvojno-raziskovalnih laboratorijih po svetu. Osnovne dejavnosti letošnje bronaste gazele, podjetja Seaway, so navtično načrtovanje in razvoj ter gradnja jadrnic in motornih bark.

Gazele tudi statistično zelo hitre
Kot ugotavljajo v časopisni družbi Dnevnik, ki je organizatorica izbora za slovensko gazelo, je v petih letih povprečna gazela prihodke od prodaje povečala za skoraj sedemkrat, medtem ko jih je lanska gazela v petletnem obdobju povečala za šestkrat. Povprečni petletni indeks rasti čistih prihodkov od prodaje je za letošnjih 500 gazel 686, za lanske je bil 610. Tempo hitre rasti tako gazele povečujejo že od leta 2003, odkar obstajajo primerljivi podatki. Letošnje slovenske gazele so izvozile za skoraj milijardo evrov blaga in storitev, izvoz letošnje povprečne gazele pa je znašal 2,3 milijona evrov, medtem ko je lanska izvozila za 1,5 milijona evrov blaga in storitev. Skupno je 500 najhitreje rastočih podjetij ustvarilo 149 milijonov evrov dobička. Povprečna gazela je letos zaposlovala 31 ljudi, lanska pa 41. Letošnje gazele so v petih letih ustvarile 8817 delovnih mest. Povprečna plača v najhitreje rastočih podjetjih je bila 1242 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.