Slovenija
20 ogledov

Zloraba upravnih postopkov

Alenka Avberšek Boštjan Tacol
Gospodarska zbornica. Pličanič zbira podatke o sindromu “molk organa”.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je zaradi “številnih pripomb na delo določenih upravnih organov” pisala ministru Senku Pličaniču. Zaprosili so ga za celo vrsto podatkov, ki naj bi razjasnili, ali držijo domneve GZS, da bi lahko v nekaterih organih javni uslužbenci, ki imajo v rokah naloge izdajanja upravnih odločb, razvili “poseben poslovni model legalnega izigravanja upravnih postopkov”.

Usklajeno delovanje

Sumljiva praksa javnih uslužbencev naj bi šla takole: organ na 1. stopnji namerno izda upravno odločbo, ki temelji na napačni zakonski podlagi, organ na 2. stopnji pa na pritožbo podjetja ali državljana v roku ne odgovori in jo z “molkom organa” potrdi. To usklajeno izigravanje naj bi bilo menda značilno za upravne enote in nekdanje ministrstvo za okolje in prostor. GZS zato zdaj od Pličaniča pričakuje, da jim v čim krajšem roku posreduje podatke, koliko odločb je bilo v letih 2010 in 2011 izdanih z molkom organa ter kakšne sankcije so bile sprejete za neodločanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.