Slovenija
12426 ogledov

Zloraba zdravniške stavke: Pacientom ponujajo samoplačniške storitve

Čakalnica Profimedia
Zahtevajo ukrepanje ministrice za zdravje.

Zveza organizacij pacientov Slovenije je včeraj sporočila, da prejema vse več pritožb, prošenj in odzivov pacientov o težavah, ki so jim priča v času zdravniške stavke. Ob tem so opozorili na "neetično zlorabo pacientov v boju za denar" in neukrepanje oblasti pri odhodih zdravnikov iz javnega v zasebno zdravstvo.

Zdravniki naj bi ponujali samoplačniške posege zunaj zdravstvenih ustanov

Pacienti so jih namreč obvestili, da jim nekateri zdravniki v času stavke ponujajo in tudi izvajajo posege izven zdravstvene ustanove ob neposrednem plačilu. O takih primerih bo obveščala ministrstvo in Zdravniško zbornico Slovenije, saj ocenjuje, da gre za hudo obliko kršitve načel etike, "saj je v takih primerih ločnica med zdravljenjem in opustitvijo denar, ne pa potreba pacienta".

Na zdravniško zbornico in ministrstvo za zdravje smo naslovili novinarska vprašanja ali so tovrstne prijave prejeli in kateri zdravniki so vpleteni. Iz zdravniške zbornice so nam sporočili, da doslej niso prejeli še nobene take informacije.

Poslanska skupina SD je medtem na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel naslovila pobudo v zvezi z zlorabami pri izvajanju zdravniške stavke. "Pojavljajo se številna opozorila o zlorabah, ko zdravniki zavračajo obravnavo v okviru svoje službe, pacientom pa ponujajo samoplačniške storitve v svojih zasebnih praksah. Celo v primeru strinjanja z zahtevami zdravniškega sindikata gre v teh primerih za zavržno prakso, vredno vsake obsodbe. Zlasti to velja, če se za dejstva izkažejo pritožbe, da zdravniki po opravljeni samoplačniški storitve pacienta uvrstijo nazaj v čakalne vrste javnega sistema," so zapisali. 

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Danijel Kovačič Grmek/UKOM Valentina Prevolnik Rupel. Danijel Kovačič Grmek/UKOM


Poleg tega naj bi vsaj dva zdravstvena domova v času stavke omejila tudi delovanje aplikacij za elektronsko komunikacijo pacientov z zdravniki, zdravniški sindikat pa razglasil, da se pacientom med stavko ne bo izdajal potrdil o bolniški odsotnosti. Tako na ministrstvu kot na Zavodu za zdravstveno zavarovanje sicer poudarjajo, da so zdravniki bolniške liste dolžni izdajati. 

"Ministrica naj preveri očitke o zlorabah"

V SD menijo, da ta dejanja pomenijo prekoračitev zakonitih stavkovnih okvirjev in opustitev dolžnih ravnanj ter, da gre za zlorabo pacientov za dosego zelo partikularnih ciljev. Ministrice za zdravje pozivajo, da preveri, ali res prihaja do tovrstnega preusmerjanja pacientov, o tem pripravi poročilo ter z njim v najkrajšem možnem času seznanite vlado, državni zbor, deležnike zdravstvenega sistema in javnost.

V primeru, če se ti sumi zlorab potrdijo, v PS SD ministrico pozivajo, da zahteva polno kazensko in odškodninsko odgovornost posameznikov in organizacij, ki za svoje cilje ogrožajo zdravje in življenje bolnikov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 51
  • andrija 07:09 25.januar 2024.

    za privat niso istrošeni.kdo jim bo plačal stavko?

  • jakec1575 21:42 24.januar 2024.

    Stavka se na delovnem mestu. Ce si odsoten, krsis. Zrelo za odpust

  • dani5 21:33 24.januar 2024.

    Malce nerodno. Kako bo lahko še stopil tak zdravnik pred pacienta?https://reporter.si/clanek/slovenija/manipulacija-zdravnika-iz-ukc-ljubljana-1258891