Slovenija
13 ogledov

Zmagala pamet in pogum

null Žurnal24 main
Državni zbor s slavnostno sejo počastil spomin na prve povojne večstrankarske volitve pred natančno 20 leti. Slavnostni govornik na seji je bil takratni predsednik skupščine France Bučar.

Tedanji predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar je v svojem govoru poudaril, da so bile volitve ena izmed velikih prelomnic v narodovi zgodovini in so pomenile tudi dejanski zaključek vojne, ki se je začela z uporom proti okupatorju.

Samo z volitvami vsebinsko ni bilo neposredno rešeno še nobeno temeljno vprašanje demokratizacije Slovenije, pač pa se je nevarnost politične recesije celo stopnjevala, opozarja Bučar.

Zelo zapleten položaj Slovenije in njene načrte sta tako reševala po eni strani nemoč in razsulo zveznih institucij, po drugi pa potrebna preudarnost nove slovenske oblasti. "Pravi zmagovalec sta bila pamet in pogum," je ocenil.

Konec uničevalnega pohoda ideologij klerikalizma in komunizma
Volitve so po besedah Bučarja pomenile tudi dejanski zaključek vojne, ki se je začela kot osvobodilna in nadaljevala kot državljanska. Volitve so tako po njegovem tudi končale "uničevalni pohod" ideologij klerikalizma in komunizma, ki da sta se izkazali za neustrezni in nasprotni narodnim interesom.

Obe ideologiji sta za seboj pustili čustveno nabito prizadetost in predstavljata "neaktivirana minska polja, ki jih je po vojni treba načrtno odstranjevati", meni Bučar.

"Da smo se v takih okoliščinah izvili iz teh nevarnosti in pasti, nas upravičeno lahko navdaja ne samo s ponosom, ampak tudi s samozavestjo, da se bomo lahko umaknili tudi novim nevarnostim, ki se in se bodo tudi v prihodnosti pojavljale na naši poti," je še napovedal Bučar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.