Slovenija
898 ogledov

Zmago Jelinčič v odboru za zunanjo politiko v "posmeh članstvu Slovenije"

Zmago Jelinčič, Dušan Šiško, Jani Ivanuša in Lidija Ivanuša na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in Transparency International (TI) Slovenia so ob izključitvi poslanca Zmaga Jelinčiča iz Sveta Evrope znova izpostavili potrebo po sprejemu poslanskega kodeksa. Uroš Novak, namestnik predsednika KPK, med drugim izpostavlja, da je vključitev poslanca, ki je bil trajno izključen iz telesa Sveta Evrope in ki mu je prepovedan vstop v Svet Evrope, v odbor za zunanjo politiko v posmeh članstvu Slovenije v tej mednarodni organizaciji.

"Če bi državni zbor imel takšen kodeks etike, bi lahko poslanci sedaj učinkovito ukrepali z namenom zaščite lastne integritete in integritete Državnega zbora RS," je ob objavi sankcij Sveta Evrope zoper poslanca Zmaga Jelinčiča v javnem sporočilu zapisal Uroš Novak, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Podobno poudarjajo tudi v Transparency International Slovenia. "Skozi celoten prejšnji mandat smo opozarjali, da mora Državni zbor končno sprejeti kodeks etike in tako pokazati vsaj kanček volje za sankcioniranje neetičnih ravnanj. Danes se ta potreba kaže še toliko bolj," je povedal Sebastijan Peterka, generalni sekretar TI Slovenia.

Borut Pahor in Zmago Jelinčič na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Slovenija Zmago Jelinčič vztraja, da nima prepovedi, pri čemer zavaja s starimi dokumenti

Nujnost sprejema tovrstnega dokumenta se je po navedbah Uroša Novaka, KPK, ponovno izkazala za pomembno sedaj, ko se spet oblikuje državni zbor oziroma njegova delovna telesa, pri tem pa poslanci zanemarjajo dejstvo, da je njihovemu stanovskemu kolegu Zmagu Jelinčiču nadnacionalno predstavniško telo v Svetu Evrope, Parlamentarna skupščina, izreklo dosmrtno prepoved članstva.

"Vključitev poslanca, ki je bil trajno izključen iz telesa Sveta Evrope in ki mu je prepovedan vstop v Svet Evrope, v odbor za zunanjo politiko je hkrati tudi v posmeh članstvu Slovenije v tej mednarodni organizaciji," še izpostavlja namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in navaja, da tovrstno politično kupčevanje škoduje integriteti poslancev ter integriteti Državnega zbora RS, saj ni v skladu s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo, ki jo državljani pričakujejo od izvoljenih predstavnikov.

Kljub dosmrtni prepovedi vstopa pa je bil včeraj Zmago Jelinčič izvoljen celo za podpredsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. O imenovanju Jelinčiča poslanci sicer niso glasovali posamično, ampak so v celoti glasovali o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

Komisija kot TI Slovenija poudarja, da od državnega zbora pričakujeta sprejem kodeksa, ki bi jim omogočil spopadanje z neetičnimi ravnanji. S kodeksom etike bi po navedbah KPK namreč poslanci "dobili napotke za obnašanje, se bolje zavedali vprašanj integritete, javnosti pa pokazali, da so pripravljeni ukrepati za izboljšanje svoje integritete in integritete svojih kolegov". "Napotki bi bili koristni tudi za državljane, ki imajo pravico vedeti, kakšno vedenje lahko pričakujejo od izvoljenih predstavnikov," so zapisali.

K sprejetju poslanskega kodeksa so danes državni zbor in njegovega predsednika Mateja Tonina znova pozvali tudi v TI Slovenia. A Tonin je že 28. junija v intervjuju za STA povedal, da kot novi predsednik DZ sprejema etičnega kodeksa ne bo predlagal, saj se mu zdi nesmiseln in nepotreben. "Etiko imaš sam v sebi. Ker če je nimaš, potem ti nobena napisana beseda nič ne pomaga," je dejal.

Komentarjev 2
  • dragec 13:45 05.julij 2018.

    Pa še poklicno drkačico

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:01 05.julij 2018.

    Vsem,ki so volili tega lopova in basača,bi moral odvzet državljanske pravice in državljanstvo in jih izgnat na en vulkanski otoček v Tihem oceanu!