Slovenija
24 ogledov

Zmagovalca oba, a v različnih galaksijah

Samsung in Apple Reuters
Primerjava. Samsungov S4 zmogljivejši, iphone 5 odzivnejši.

Pri odločanju med Applovim iphonom 5 in trenutno zloglasnim samsung galaxyjem S4 v prvi vrsti v oči bode galaxyjev kar 1,9-gigaherčni (GHz) štirijedrni procesor, ki mu družbo delata dva gigabajta (GB) delovnega pomnilnika, torej lastnosti, kakršnih smo bolj vajeni pri računalnikih. A kaj to pomeni v praksi?

“Razlika je velika, zaradi česar galaxy S4 tudi obvladuje zahtevnejše procese,” pojasnjuje strokovnjak s področja informacijske tehnologije Simon Črešnjovnjak. Glede na to, da ima iphone “le” dvojedrni 1,2GHz procesor in 1 GB RAM, pa nas je presenetilo, da je pri prehodih med aplikacijami in samem delovanju vseeno odzivnejši. Verjetno gre odgovor iskati v drugačni zgradbi operacijskega sistema in aplikacij – iOS namreč temelji na objektnem C, Android pa na Javi. “Tako so pri bolj omejenem iOS prehodi bolj gladki, Android pa je po drugi strani bolj odprt,” še pojasnjuje Črešnjovnjak.

Kamera boljša pri galaxyju

Iphone glede delovanja zaslona na dotik po naši oceni ostaja korak pred tekmeci, samsung pa se ponaša z boljšo ločljivostjo zaslona in krepko prednjači s fotoaparatom s 13 milijoni slikovnih točk (MP), čeprav sama kakovost fotografij pri iphonu z 8 MP ni toliko slabša.
Pomembno vlogo pri izbiri igra tudi povezljivost z računalnikom. Tako je na primer za privržence Windowsov veliko priročnejši Android, medtem ko uporabnikov Applovih računalnikov iTunes prav nič ne ovira.

"Kot takrat, ko sem lesen vlakec zamenjal za legokocke"

Še pred pol leta sem zagotavljal, da iphona (štirice) ne bom menjal, ker ima vse, kar potrebujem. Vendar sem po naravi eden od tistih, ki telefon zamenjajo kar pogosto, in sem si zaželel osvežitve, iphone 5 pa za ta denar toliko boljšega ne ponuja.

Tako sta me prepričala galaxyjev 5-inčni zaslon in boljša prilagodljivost, lastnosti procesorja pa so mi zagotavljale, da me ne bo puščal čakati tistih dodatnih milisekund, ki jih je bilo pri iphonu ob posodobitvah vse več. Funkcije prihodnosti, ki prstov ne potrebujejo več – le mahaš pred telefonom, praktično vse mu lahko poveš, prepozna pa tudi, kam gledaš in kaj hočeš videti –, so sicer zanimive le prvi dan, saj v praksi niso zanesljive. Iphona pa sem začel pogrešati, ko je bilo pri samsungu tistih milisekund celo več, ko sem ga moral s “Poskusi znova” prepričevati, da imam omrežje, pa tudi “Program se je zaustavil” se mi prej v skoraj dveh letih ni izpisalo, samsung pa mi je o tem pojamral že kar nekajkrat.

Vse to me, če nikoli ne bi imel iphona, verjetno niti ne bi motilo. In ne, ne bom si premislil, ker sem se lesenega vlakca naveličal in se bom prihodnji dve leti raje igral z legokockami, ki jih lahko sestavljam in podiram po mili volji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.