Slovenija
26 ogledov

Zmaj 'ma mlade na vrhuncu

Slon in Sadež organizirata natečaj za "disko kmeta". (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ta teden bo med drugimi gostil Don Mentoni Band, Matjaža Javšnika, Ferija Lainščka ter Slon in Sadež

Osrednji poletni kulturni festival Postojne, ki se je začel prejšnji teden, danes stopa v drugi teden pestrega dogajanja. Danes zvečer je na sporedu Breakdance bitka, jutri jazz koncert zasedbe The Open Trio, v četrtek monokomedija Matjaža Javšnika "Od boga poslan".

Za vikend legende
Vikend po besedah organizatorja, Zveze društev Mladinski center Postojna, prinaša bogat program, ki se začenja v petek z literarnim večerom, kjer bo Mladinski klub Društva slovenskih pisateljev gostil Ferija Lainščka, zvečer pa sledi še koncert legendarne postojnske zasedbe AlienS in še bolj legendarnih Don Mentoni Bend.

V soboto vabijo na Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom, najmlajše na otroški program, ki se začne z delavnicami, zaključi pa s predstavo Jabolko pred Mladinskim centrom Postojna. Za športa in teka željne bo poskrbljeno na Zmajevem teku, sobotni program pa bodo zaključili s koncertom zasedb Stekli psi, Melodrom ter Slon in Sadež pred Primorko.
Za zaključek tedna v nedeljo pripravljajo Zmajev turnir v odbojki na mivki, zvečer pa za finale še večer improvizacijskega gledališča.

Lokacije ne želijo več problematizirati
Dodajmo, da se festival s 14-letno tradicijo ter kakovostnim in raznolikim kulturnim in zabavnim programom za vse generacije, letos ni vrnil v strogi center mesta na obnovljeni mestni trg, kjer se je odvijal vsa leta pred obnovo. Občina Postojna je organizatorjem z različnimi izgovori o nevarnosti razlitja črnega vina in podobnim odrekala možnost organizacije na Titovem trgu do tik pred zdajci, ko je bilo že prepozno, saj so bila gradiva že v tisku.  
Samo Vesel, programski vodja festivala,  zgodbe o lokaciji sicer ne želi več problematizirati. "Lahko rečem le, da nam je žal, da so se stvari tako odvile. Zlasti zato, ker festival delamo za vse in ker bistvo Zmaja ni razdvajati, temveč združevati in družiti," je dejal.

Kljub krizi več kot 30 dogodkov
Zmaj se tako z večino dogajanja in glavnim odrom že tretje leto dogaja na parkirišču pred Primorko. Festival, ki bo trajal še do 28. avgusta, bo letos v Postojno skupno pripeljal 34 domačin in tujih izvajalcev ter v 18 prireditvenih dneh ponudil več kot 30 dogodkov. In to kljub temu, da je, kot je dejal vodja festivala Andrej Blažina, "kultura žrtev gospodarske krize", saj je bil upad sponzorskih sredstev znaten. Občina, ki je največji podpornik, je primaknila nekoliko več kot lani, 14 tisoč evrov, kar pa je še vedno bistveno manj kot pred krizo. Festivalu, ki je v celoti brezplačen, zato z včlanitvijo v Društvo podpornikov festivala Zmaj 'ma mlade pomagajo tudi njegovi obiskovalci in oboževalci, ki ne prih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.