Slovenija
24 ogledov

Zmanjkalo denarja za škodo s strani zaščitenih živali

Vrana EPA
Agenciji za okolje zmanjkalo denarja za škodo, ki jo povzročijo zavarovanje živalske vrste. Lani je Slovenija iz tega naslova izplačala kar dober milijon evrov.

Škodo, ki jo povzročijo zavarovane živalske vrste, na podlagi Zakona o ohranjanju narave od leta 2005 dalje poplača Agencija RS za okolje. Odškodnine se izplačujejo na podlagi odškodninskih zahtevkov oškodovancev v višini, ki je določena v lestvici, ki jo potrdi pristojni minister.

Za leto 2011 je bilo tako izplačanih dobrih 632.000 evrov, za leto 2012 zaradi omejitve proračuna dobrih 381.000 evrov, lani pa kar (skupaj z neplačanimi zahtevki iz leta 2012) dober milijon evrov. Sprejeti proračun v letošnjem letu je sicer znašal 800 tisoč evrov za ta namen. “Do konca julija smo vloge reševali sproti in redno izplačevali odškodnine brez zamud. Izplačanih je bilo za 187.252 evrov odškodnin,” objavlja Arso. 

Zaradi omejitve prevzemanja novih finančnih obveznosti iz proračuna 2014, ki jih določa Pravilnik o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov za leto 2014 pa so sredi julija z obravnavo zahtevkov prenehali. “Trenutno je tako nerešenih okrog 500 zahtevkov v vrednosti okrog 150 tisoč evrov. Pričakujemo,da se bo število do konca leta še povišalo,” dodajajo na Arsu.

Rebalans proračuna je iz tega naslova zahteval 375 tisoč evrov. Komur zaščitene živali v letošnjem letu povzročijo škodo, naj bi država oz. Arso odškodnino po zakonu poplačala prihodnje leto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.