Slovenija
18249 ogledov

Mask za otroke ni dovolj, to predlaga Mateja Logar

Vlada Mateja Logar Vlada RS
Od danes nošnja mask iz blaga ni več dovoljena, a kirurških mask za otroke v lekarnah primanjkuje.

V lekarnah po Sloveniji primanjkuje kirurških in FFP2 mask, piše STA. Povpraševanje narašča, večini pa je zmanjkalo FFP2 mask ter kirurških mask za otroke. Tudi otroci namreč ne smejo več nositi mask iz blaga, klasične kirurške maske pa jim zaradi velikosti obraza ne ustrezajo.

"Smo v dogovarjanju, a trenutno še nimamo informacije, kdaj in koliko jih bomo prejeli v prihodnjih dneh, saj je na trgu pomanjkanje ponudbe teh mask glede na povečano povpraševanje," so v Lekarni Ljubljana pojasnili za STA.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, pa je v pogovoru za N1 predlagala, naj otroci, dokler otroške kirurške maske ne bodo dosegljive, še naprej uporabljajo maske iz blaga. "Če niso dosegljive, pač niso dosegljive. Ko bodo maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, gredo tudi otroci na uporabo otroških kirurških mask," je še dejala.

Primanjkuje tudi testov za samotestiranje

V lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje, so za STA potrdili v več lekarnah. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov. Nekatere lekarne pa beležijo tudi povečano povpraševanje po kirurških in maskah tipa FFP2. Od danes nošnja mask iz blaga namreč ni več dovoljena.

Bor Bitenc iz Lekarne Bitenc je za za STA pojasnil, da se njihova zaloga hitrih testov za samotestiranje zaradi težav z dobavo spreminja iz dneva v dan. Tudi dobavitelji oziroma uvozniki nimajo zalog, je dodal. "Tako nam jih bo na primer danes spet zmanjkalo in potem čakamo, kdaj bodo novi testi spet na voljo pri uvoznikih," je pojasnil Bitenc.

Skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra namreč potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov in bo obvezno.

Zaradi te spremembe v Lekarni Bitenc pričakujejo povečano povpraševanja po tovrstnih testih, zato bodo skušali povečati dobave.

Povpraševanje je večje od trenutnih dobav

Namestnica direktorice Gorenjskih lekarn Barbara Rems je za STA sporočila, da si prizadevajo zagotavljati nemoteno preskrbo testov za samotestiranje, vendar v posameznih lekarnah občasno zmanjka testov. Za zagotovitev dobave se trudijo pri vseh razpoložljivih dobaviteljih, ki dnevno zagotavljajo lekarnam minimalne količine, vendar je povpraševanje zaradi spremenjenega odloka, po katerem bo testiranje učencev in dijakov od prihodnjega tedna obvezno, bistveno večje kot pa trenutne dobave, je pojasnila.

Testov zaradi izjemno velikega zanimanja občasno zmanjka tudi v enotah Lekarne Ljubljana, kljub njihovemu trudu, da bi zagotovili dovolj velike zaloge v vseh enotah. "V prihodnje imamo predvidene nove dobave hitrih testov za vse, ki jih potrebujejo," so napovedali. Pri tem bo šlo tudi za deležnike v gospodarstvu, javnih službah in drugje.

Iz Lekarn Maribor so sporočili, da hitre antigenske teste kupujejo sproti. Kot pravijo, se trudijo, da vzdržujejo optimalne zaloge, kar da je večinoma odvisno od njihovih dobaviteljev. Na ministrstvu za zdravje so za STA sicer pojasnili, da so od začetka letošnjega šolskega leta lekarne izdale približno 880.000 hitrih testov za samotestiranje, ki so financirani iz proračuna.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 16
  • Monica_Coleman 15:10 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 14:30 09.november 2021.

    Maske iz blaga bi bile za Logarico prav tako primerne, če bi jih uvažala Janševa zafiksana mladina!

  • sam1 07:32 09.november 2021.

    V obdobju med tretjim in četrtim valom ta vlada in njeni strokovnjaki,ki so si razdelili za garanje in dobre rezultate vagone državnega denarja,niso bili sposobni nabaviti niti osnovno količino mask za zaščito prebivalstva-to pa je uspeh....