Slovenija
838 ogledov

Zmešnjava pri obračunavanju NUSZ: Možni višji zneski na položnicah

položnica nusz bralka
V teh dneh je finančna uprava v imenu občin pošiljala položnice za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki pa so marsikoga presenetila. Država bi neusklajenost občin rada odpravila.

Kako visok znesek bo na položnici za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) oziroma ali vam bodo plačilo nadomestila oprostili, je odvisno od posameznih občin. Ker pa pri tem vlada popolna zmešnjava, so občine letos dobile usmeritve, kako naj se v bodoče ravnajo.

"Iz prakse je namreč zaznati, da nekatere občine bolj arbitrarno določajo območja odmere NUSZ, višino vrednosti točke, pa tudi obseg oprostitev, ki včasih presega zakonsko določene oprostitve," so izpostavili na ministrstvu za finance, kjer so prav zato skupaj s ministrstvom za okolje občinam poslali dopis naj v prihodnje bolj dosledno upoštevajo zakonodajo in določila o uporabi podatkov o nepremičninah iz registra nepremičnin (REN). Nekatere občine so namreč uporabljajo zastarele podatke ali pa le podatke, ki so jim jih sporočali lastniki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na Občini Ajdovščina, ki je pri obračunavanju te dajatve do letos uporabljali podatke iz leta 2005, so pojasnili, da so nekateri lastniki prijavili le bivalne prostore (kuhinja, dnevna soba, spalnice ...), ne pa tudi ostalih funkcionalnih prostorov kot so garaže, kurilnice, shrambe, hodniki, balkoni …). Spet drugi pa so prijavili le tlorisno površino pritličja, ne pa tudi nadstropij: "V takih primerih je dejanska površina bivalnih prostorov lahko bistveno večja, tudi za 100 odstotkov."

Država občinam: Dajatve zaračunavajte na celotnem območju občine

Vsem občinam je država priporočila, naj začnejo namesto le na delu občine izvajati odmero na celotnem ozemlju v skladu s predpisi. "Vsekakor je predlog obeh ministrstev, da občine čim bolj poenotijo odmero NUSZ in jo približajo načrtovanemu celovitemu sistemu obdavčitve v okviru davka na nepremičnine, da bo prehod na nov sistem čim bolj tekoč," so v ministrstvu za finance že z mislimi pri novem nepremičninskem davku, ki ga je prejšnji minister Dušan Mramor želel uvesti že letos.

Že zdaj pa na ministrstvu priznavajo, da bodo občine na račun njihovih priporočil najverjetneje v svojo malho pospravile več denarja. Izračunov sicer še nimajo, a bodo analizo "iz morebitnega povečanja zajema nepremičnin v obdavčitev" še pripravili.

Ste kupili novo stanovanje ali dobivate socialno podporo? Pritožba se splača!

Zakonodaja sicer določa, komu bodo občine oprostile plačilo NUSZ, a so postopki v rokah občin. Občinam je spremembe potrebno sporočiti v 30 dneh od nastanka, a bo večina občin upoštevala tudi pritožbo na že izdano obvestilo v roku 15 dni. Letos pazite na pritožbeni rok, saj pošte finančne uprave ni potrebno prevzeti osebno, ampak jo poštar pusti kar v nabiralniku. 

"Občani lahko kadarkoli vložijo prošnjo za oprostitev plačila NUSZ v primeru, da prejemajo socialno podporo oziroma če želijo oprostitev plačila NUSZ za obdobje petih let, tudi po prejemu odločbe o odmeri NUSZ, s tem da morajo v tem primeru vložiti tudi pritožbo zoper odločbo o odmeri NUSZ na FURS," so postopek pritožbe pojasnili na občini Kranj. Tudi v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru so nam potrdili, da bodo ugovore, ki jih bodo prejeli do pravnomočnosti odločbe, upoštevali.   

Odpis zaradi socialnega stanja odvisen od radodarnosti občine

V primeru, da prejemate socialno podporo, pa je povsem odvisno od občine kolikšen del dajatve vam bo oprostila. V Mariborom vsem, ki imajo v januarju veljavno odločbo v primeru vložene vloge, NUSZ oprostijo za celo leto. Med tem pa večina preostalih občin svojim občanom oprostitev upošteva le za obdobje, za katerega jim je bila dodeljena socialna denarna pomoč.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • sprehajalec 15:50 25.julij 2016.

    Zmešnjava pri obračunavanju NUSZHa, ha, kao nenamerno. Pa zneski so višji seveda. Vse za vzdrževanje tistega najdragocenejšega kar premore Slovenija, javnega s svojimi delavci in upravo.

  • Papaja Popi 13:45 25.julij 2016.

    Točno tako, ker tega Janez_53 ni razumel.

  • izRODEk 11:38 25.julij 2016.

    Nekako kot razlika med kmetom in kmetavzom.