Slovenija
85 ogledov

Imaš števec ali ne, plačaj isto!

stevec Shutterstock
Uredba. 
Vodovod bi moral zaračunati omrežnino za vsako stanovanje v bloku, tudi če nima števca. Položnice. 
Z majem višje v Ljubljani, v Mariboru pravijo, da za to nimajo popolnih podatkov.

Janševa vlada je sprejela uredbo, po kateri lahko v večstanovanjskih objektih (hišah in blokih) lokalno vodovodno podjetje uporabnikom zaračuna storitev omrežnine za vsako stanovanje posebej ne glede na to, ali ima objekt le en števec za vodo.

S podražitvami oziroma zaračunavanjem so najbolj pohiteli na Obali, kjer v lokalnem podjetju Rižanski vodovod Koper trdijo, da so morali na nov način obračunavanja preiti z novim letom. Usklajevanja s podatki Geodetske uprave RS (Gurs) so se lotili kar sami, višje položnice pa že razburjajo odjemalce. Z reklamacijami so zasuti, včeraj pa so razkrili, da je nov način obračuna zahteval kar 10.000 sprememb. Reklamacij računov imajo v povprečju po sto na dan, 98 odstotkov jih je na račun nepopolnih podatkov Gursa.

Inšpektorat brez odgovora

Na tržnem inšpektoratu, ki je pristojen za nadzor, nam niso znali odgovoriti, ali so obračuni oziroma dražje položnice na Obali glede na nepopolne podatkovne baze o večstanovanjskih objektih sploh zakoniti oziroma upravičeni. Da tako ne gre, pravi Danilo Burnač, direktor mariborskega vodovoda (z vodo oskrbuje 16 občin oziroma 220.000 prebivalcev), ki je že lani vladi predlagal, naj uredbo spremeni v delu, ki se nanaša na zaračunavanje omrežnine po stanovanjih in ne po priključkih.

“V tem trenutku ne razpolagamo s popolno uradno in točno evidenco o številu stanovanj v večstanovanjskih objektih, ker za to nimamo pravne podlage in stvarne pristojnosti. Imajo pa po stanovanjskem zakonu podlago za zbiranje podatkov o številu stanovanj v večstanovanjskih objektih na svojem območju občine. Zato smo jim predlagali, naj – če želijo na svojem območju omrežnino zaračunavati po stanovanjih – zberejo podatke in nam jih posredujejo,” poudarja Burnač.

Gre za prihodek občin

Zaračunana omrežnina bo prihodek proračuna občine in bo namenski denar za izvajanje vzdrževanja vodovodnega omrežja. “Višine računov so zaradi metodologije med seboj popolnoma neprimerljive, zato bo vsak uporabnik glede na svojo dimenzijo priključka in porabo vode na položnici drugače občutil spremembo cen,” pojasnjuje direktor mariborskega vodovoda.

V Ljubljani prihodnji mesec

V ljubljanskem Javnem podjetju Vodovod - Kanalizacija, ki oskrbuje 315.000 uporabnikov, bodo prve višje položnice začeli po novem obračunavati prihodnji mesec, potrošniki pa jih bodo prejeli maja. Kolikšne bodo podražitve, še ne morejo izdati.

Na Obali so nekateri računi, ki smo jih videli, zaradi na novo obračunane omrežnine višji za dobrih deset evrov na mesec. Prikradla pa se jim je celo napaka, po kateri so odjemalcu zaračunali omrežnino za več deset stanovanj v višini več kot 250 evrov.

PREBERITE ŠE: Revolt zaradi računov za vodo

PREBERITE ŠE KOMENTAR: Otrok z dežele na strani blokarjev

Komentarjev 7
  • dragec 13:54 07.marec 2014.

    KO BODO ZMANJŠALI PARLAMENT, DRŽAVNO UPRAVO.......IN SE VSE PRIVATIZIRALO NA ZAKONIT NAČIN

  • erikkk 10:37 07.marec 2014.

    Ja res bo treba nekaj ukrenit ... tako kot si povedal presvetli , to je skrita ali lepše prikazana diktatura nad prebivalstvom cele države.. Res je najprej delajo poskuse in ko vidijo da nobena ovčica ne nasprotuje, dvignejo cene. <br ...prikaži več />Če res ne bomo ukrenli nič nam sledi dno, vse najslabše od najslabšega, počasi bomo postali suženjski narod ki bo samo plačeval in garal, dobil pa nič.

  • Presvetli 08:16 07.marec 2014.

    Dragi moji,prišel je čas,ko bo potrebno nekaj ukrenit,saj si iz dneva v dan izmišljujejo davke,omrežnine,podkapnice itd. Zakaj se standard ne dvigne in tako potem imajo izgovor za dvigovanje raznoraznih lumparij. Dragi moji,ker se ne upiramo nas držijo v šahu.Najprej poskusijo ...prikaži več ali gre in ker ni revolta to enostavno vzamejo zdravo za gotovo. Sprašujem se,kako dolgo bomo še to gledali,saj vsak z šnelkursom sprejema zakone in nam diktira življenje. Če še niste opazili je to lepši in bolje prikazan način DIKTATURE.