Slovenija
41 ogledov

Zmogljivosti več, gostov manj

(Foto: ) Žurnal24 main
Zdravilišča in hoteli. Recesija jih je dosegla z zamikom, pogrešajo predvsem domače goste.

“Recesija se pri nas pozna šele letos. Marca smo sicer presegli lansko realizacijo, trenutno pa imamo v Zrečah 90-odstotno zasedene zmogljivosti, na Rogli pa še manj, a pretirano zaskrbljeni nismo,” pove Mihela Solar, vodja marketinga v Unitur turizmu Zreče. “Pohodništvo, kolesarjenje, nordijska hoja in nov program hujšanja pa so programi, ki pritegnejo vedno več ljudi,” doda Solarjeva. Upad gostov opažajo tudi v drugih zdraviliščih in termah na Celjskem.

Prihajajo Srbi

Močan trend upadanja
Bitka za goste. “Samo od domačih gostov se ne bo dalo preživeti, zato se bo treba bolj angažirati na tujih trgih,” opozarja Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. “Lani so prav domači gostje reševali slovenska zdravilišča in turizem na splošno, letos pa je trend upada izrazit. Zmogljivosti zagotovo ne bo zmanjkalo, saj Terme Olimia trenutno gradijo apartmajsko naselje, v Topolšici gradijo bungalove, v Zrečah hotel, v Laškem pa poleg dodatnih kapacitet nastaja kongresni center,” pravi.

Kot pravi Aleš Topolšek, vodja marketinga v Thermani Laško, igra veliko vlogo tudi vreme. “Obiskovalci, zlasti domači gostje, ki jih je največ, se ozirajo v nebo in se velikokrat za počitnice odločajo zadnji hip,” pove Topolšek. Dodaja, da so poleg domačih v Laškem najštevilnejši Italijani, Hrvatje, v zadnjem času pa tudi Srbi. “Pridobili smo tudi goste iz bolj oddaljenih destinacij, kot so države Beneluksa,” razlaga Topolšek. Na vprašanje, ali se gostje kaj pritožujejo nad gradbenimi deli, ki še potekajo v delu Thermane, Topolšek pojasni: “V glavnem so ta končana, saj bomo že avgusta odprli nove zmogljivosti s kongresnim centrom.”

Premalo je praznikov
Da je letos slabše kot lani, ugotavlja tudi Špela Menih Novak, vodja prodaje v Termah Topolšica. “Če smo lani pogrešali nemške goste, letos opažamo precejšen upad tudi pri domačih, sploh pa ni Hrvatov. Očitno vsi varčujejo, eden od razlogov, da smo čez teden komaj 60-odstotno zasedeni, pa je tudi ta, da praktično ni prazničnih dni, saj sta prosti le sobota in nedelja,” meni Menih Novakova in dodaja, da goste privabijo predvsem zunanji bazeni, ki so jih te dni že odprli. Na vprašanje, ali s strahom pričakujejo poletje, Menih Novakova pove: “Bojimo se že za maj, poleti pa odpiramo še novo apartmajsko naselje s sto dodatnimi ležišči, kar pomeni, da bo zmogljivosti več kot dovolj, in upamo, da se bodo tudi gostje začeli vračati.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.