Slovenija
23 ogledov

Zmorete en dan brez cigarete?

Največ mladih kadilcev je v Bolgariji (31 odstotkov), najmanj pa na Švedskem in Žurnal24 main
31. maj je svetovni dan brez tobaka. Povprečno Slovenci pokadimo 17,2 cigarete na dan. Kadilci in kadilke, lahko za en dan odložite cigareto?

Svetovni dan brez tobaka je namenjen širjenju znanja o vseh oblikah tobaka, kot so na primer cigarete, pipe, cigare, oralni tobak, razni tobačni zvitki z drugimi dodatki. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je letos pozornost namenila ženski populaciji.

Dan brez tobaka
Namen dneva je vzpodbuditi kadilce k vsaj 24-urni abstinenci uporabe tobaka, saj bi se tako morda lažje odločili za popolno opustitev kajenja.

Industrija lovke širi na ženske
Namen tematike Ženske in tobak – Vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske je opozoriti na vpliv marketinških strategij tobačne industrije na ženske. SZO opozarja, da tobačna industrija svoje trženjske prijeme vse pogosteje osredotoča na ženske, ki tobačne izdelke povezujejo z lepoto in liberalizacijo.

Cigareto na stran za vsaj en dan
Organizacije in društva proti uporabi tobačnih izdelkov ob tej priložnosti nagovarjajo kadilce in kadilke, naj poskušajo vsaj danes odložiti cigarete.

Prepoved kajenja
Že tri leta v Sloveniji velja popolna prepoved kajenja na javnih in delovnih mestih. Delež kadilcev se po uvedbi zakona ni bistveno spremenil.

Kot kažejo raziskave, delež kadilcev pada, delež kadilk pa se bistveno ne spreminja (ponekod celo narašča). Med kadilci je sicer več moških, a v številnih državah je med mladimi kadilci več deklet kot fantov.

Ženske so tudi pogosteje izpostavljene pasivnemu kajenju in od 430 tisoč ljudi, kolikor jih letno umre zaradi pasivnega kajenja, je 64 odstotkov žensk.

SZO je že ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja izpostavila dejstvo, da je tobak glavni vzrok prezgodnjih bolezni in smrti v razvitih državah. Kot ocenjujejo, mladi kadilci postanejo odvisni, še preden popolnoma odrastejo in zato kasneje težje opustijo kajenje.

Pri nas slabše od povprečja EU
Povprečno Slovenci pokadijo 17,2 cigarete na dan. To je precej več od povprečja EU. V preteklem letu je kajenje poskušalo opustiti 30 odstotkov kadilcev. Stanje pri nas je naslednje:

Preparing Chart. Please wait a moment.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.