Slovenija
3002 ogledov

Znan datum začetka mature

Matura Profimedias
Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja, je danes objavila komisija za splošno maturo.

Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija.

Kot je v sporočilu na spletni strani Državnega izpitnega centra zapisala državna komisija za splošno maturo, prijavni roki za obe maturi ostajajo enaki. Tudi koledar poklicne mature ostaja enak, koledar splošne mature pa je nekoliko prilagojen. Večja sprememba je ta, da bodo dijaki esej iz materinščine, ki bi ga morali pisati 5. maja, pisali 1. junija, skupaj z drugo pisno polo iz slovenščine.

Tako poklicna kot splošno matura naj bi se tako začeli 30. maja s pisnim izpitom iz angleščine. Tudi vsi ustni izpiti naj bi bili izpeljani v prvotno predvidenih rokih.

Pouk do 22. maja

Na komisiji za splošno maturo predvidevajo, da bo pouk v zaključnih letnikih srednjih šol končan 22. maja, ko naj bi dijaki prejeli tudi zaključna spričevala. To naj bi se zgodilo ne glede na to, ali bo pouk v šolah do takrat stekel ali ne. Z učitelji naj bi bilo tudi dogovorjeno, da se v času, ko pouk poteka na daljavo, vse usmeri v priprave na maturo.

Za zdaj velja, da bo matura v navedenih rokih izvedena, če bodo to omogočale razmere, povezane z epidemijo koronavirusa. Ocena, ali razmere njeno izvedbo omogočajo, sicer ne bo mogla biti sprejeta prej kot v mesecu maju oziroma najpozneje do njegove sredine, ugotavlja komisija. "Zanjo bodo pristojne šolske oblasti skupaj z zdravstveno stroko," še dodaja.

Učilnica Ukrep Svet Zaradi koronavirusa brez mature

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 20:26 09.april 2020.

    kar mi je hudo čudno v tej državi je to, da se tako pozno začnejo ukvarjat z uporabo računalnika, kompa ... ne vem osnovna šola tega skoraj ne pozna, zdej pa kar pouk, preko kompa, pa neta , je kje ...prikaži več so se otroc naučil? ... aja starši so vse vtaknil, pa jih naučil, ja bravo, le zakaj mamo šolstvo, če večino dela opravijo starši? ... te brezvezne mature ne rabimo, še manj pa šol, ker večino dela opravijo starši, , kasneje je pa samoizobraževanje, ... NEUPORABNO ŠOLSTVO!!! in to javno