Slovenija
2485 ogledov

Nasilje v Ljubljani: Nove podrobnosti, razkrinkali več moških, še več ovadb

Protest Ljubljana Facebook
Največ kaznivih dejanj zagrešila 39-letni Ljubljančan in 26- letni Mariborčan.

Spopad protestnikov s policijo, ta je uporabila tudi vodni top, na Prešernovem trgu so malo pred sedmo zvečer uporabili tudi solzivec. Protestniki so metali granitne kocke, steklenice in ostale predmete. Na prizorišču je bila posebna enota policije, policisti na konjih, območje je preletaval policijski helikopter. Nastalo naj bi nekaj škode na mestni infrastrukturi.

Vse to se je dogajalo na protestih v središču Ljubljane, kjer se je nasilje samo še stopnjevalo. Na žalost smo pozneje poročali, da je eden od nasilnežev fotoreporterju razbil čeljust, udaril snemalca in brcnil uniformiranega policista seveda tudi fotoreporterja.

Policisti so 22. decembra po hišni preiskavi hišni preiskavi in odvzeli prostost 26-letnemu Mariborčanu, po poročanju Večera pripadnika navijaške skupine Viole. 

Policija je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala dodatne kazenske ovadbe, povezane z nasilnimi protesti v Ljubljani novembra lani. Največ se jih nanaša na 39-letnega Ljubljančana in 26-letnega Mariborčana.

Anis Ličina, prostesti | Avtor: Anže Petkovšek Anis Ličina, prostesti Anže Petkovšek
Danes so s PU Ljubljana sporočili, da so znane podrobnosti nasilnega protesta. Na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani so podali še dodatne kazenske ovadbe. Zoper 39-letnega Ljubljančana (neuradno gre za Anisa Ličino), zoper katerega so bile tudi že predhodno podane kazenske ovadbe, so kriminalisti zbrali dodatne dokaze in ga kazensko ovadili zaradi suma hujskanja k upiranju. "Slednji je v vlogi  »vodje« vse od 16. 10. 2020 pa do samega neprijavljenega protesta preko različnih socialnih omrežji pozival ljudi k nasilnem protestu. Nasilnost pa je vseskozi poudarjal v svojih govorih in vabilih. Neprijavljen protest se je nato dne 5. 11. 2020 dejansko zgodil in bil tudi nasilen, saj je prišlo tako do napadov na policiste in novinarje, kot  do uničevanja tako privatne kot družbene lastnine. Za navedeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen do 3 let,"  pojasnjuje Aleksandra Golec. 
predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana.

Skupaj s 30-letnikom je osumljen tudi kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradno dejanje. Oba sta to storila na protestu, prvi v vlogi vodje skupine nasilnih protestnikov ‒ dajal jim je navodila, kako delovati proti policistom ‒, drugi pa kot član skupine. Zagrožena kazen je med pol leta in tremi leti zapora.

Pripadniku Viol še dve ovadbi

Dodatne kazenske ovadbe se nanašajo na 26-letnega Mariborčana. Ta je že pridržan zaradi suma storitve petih kaznivih dejanj. Z zbiranjem obvestil, preiskavo bioloških sledi in pregledom posnetkov so policisti dodali še dve ovadbi. "Pri prvem kaznivem dejanju je osumljenec na Trgu republike  v Ljubljani proti enemu policistu vrgel gorečo pirotehnično sredstvo, pri drugem kaznive dejanju je na Erjavčevi cesti v Ljubljani policista z nogo brcnil v predel prsnega koša in nato stekel stran. Za navedeno  kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od 6 mesecev do 3 let," dodajajo na PU Ljubljana. 

Na protestih so bile požgane tri strehe lesenih stojnic na ljubljanski tržnici. Policija na podlagi zbranih obvestil sumi tri moške. Identiteto dveh so ugotovili, gre za moška, stara 28 in 32 let, tretjega še iščejo. Vsi trije so po navedbah PU-ja Ljubljana ogenj zanetili z vžigalnikom in povzročili za 2000 evrov škode. Osumljeni so kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za kar jim grozi ali denarna ali pa zaporna kazen do dveh let.

Zbiranje obvestil se nadaljuje.

V izgredih je bilo poškodovanih 15 policistov, pet jih je potrebovalo bolniški stalež. Poškodovana sta bila tudi dva občana. Protest je bil neprijavljen, odzvanjala so sporočila proti vladnim ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si

 

 



 

Komentarjev 1
  • pbr1 18:22 22.februar 2021.

    A pod tem člankom pa levičarji ne želijo komentirat?