Slovenija
6408 ogledov

Znane podrobnosti o tem, kako se bo pričelo novo šolsko leto

covid-19 slovenija šola Profimedia
Znane so podrobnosti o tem, kako se bo pričelo novo šolsko leto. Kaj bo s testiranjem in kdo lahko pride po otroka v vrtec ali šolo?

"Pedagoška stroka je na novo šolsko leto pripravljena," je na Konferenci ravnateljev, ki poteka na Brdu pri Kranju povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. "Naša ocena je, da se je preteklo šolsko leto končalo dobro, da so ravnatelji in strokovni delavci dobro opravili delo. Izkušnje, ki so jih pridobili, lahko s pridom uporabimo naslednje šolsko leto."

"Upamo, da bo model B mogoče izvajati čim dlje."

Damir Orehovec, državni sekretar na šolskem ministrstvu

Prav te izkušnje so bile po besedah Orehovca podlaga za nastanek nove, prenovljene publikacije, ki opisuje različne modele šolanja v času epidemije. "Publikacija je prenovljena predvsem z izkušnjami s terena," je dejal Orehovec. "Modeli niso neznanka, so okvir, ki ga ravnatelji skupaj s kolektivi prenesejo v ožji življenjski prostor."

 

Šolsko leto se bo začelo po modelu B

Poudaril je, da se bo šolsko leto začelo po modelu B, za katerega upajo, da ga mogoče izvajati čim dlje. "Prizadevali si bomo, da bo pouk čim dlje potekal v šoli, v skrajni sili bomo prešli na druge modele," je povedal Orehovec. "Model B je zastavljen tako, da je mogoče po njem izvesti celotni program na vseh segmentih. Žal ni vse odvisno od naše stroke, veliko nam diktira virus z omejitvami epidemiološke situacije. Trenutno smo v fazi, ko bo poleg zdravstvenih ukrepov, kot so nošnja mask, upoštevanje razdalje, prezračevanje in razkuževanje, morali izvajati tudi PCT pogoj, ki ta hip še ni povsem dorečen. Trenutno velja, da se morajo tisti, ki niso cepljeni ali prebolevniki, testirati tedensko. Trenutno to velja za zaposlene, tako bo prvi teden, za naprej vas bomo obvestili."

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je poudaril, da je model B tisti, ki omogoča izvajanje obveznega in razširjenega programa v OŠ, vzgojno-izobraževalno delo v vrtcih ter obvezni in izbirni del v srednjih šolah. "To pomeni, da bomo začeli z izvajanjem obveznih in neobveznih izbirnih predmetov, na način, podobno, kot smo zaključili v preteklem šolskem letu," je dejal Logar. "Posebna skrb je namenjena duševnemu zdravju, svetovalnim službam in zagotavljanju varnega čustvenega okoja, tako preventivno kot kurativno. Posebej so pripravljena priporočila za otroke s posebnimi potrebami. Če se bodo stvari zaostrile, bi zanje zagotavljali v zavodih določene aktivnosti."

Izpolnjevanje PCT pogojev v šolskih prostorih

Po trenutno veljavnem odloku osebe nad 15 let, ki ne izpolnjujejo PCT pogojev, ne smejo vstopati v šolski prostor, ne glede na tip zavoda. Na zunanji šolski prostor je mogoče vstopiti brez PCT, ni pa to priporočljivo, je dejal Orehovec. Tako lahko tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, predajo otroke pri vhodu v samo stavbo, vstop v notranje prostore pa je prepovedan, je še dodal. Vzgojno-izobraževalni zavod je o tem dolžan napisati pisno obvestilo. 

Za dodatna pojasnila v zvezi z izpolnjevanjem PCT pogojev smo posredovali vprašanja na ministrstvo za zdravje, ki nas je nato napotil na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na odgovore še čakamo. Kot pa je pojasnil državni sekretar, gre v tovrstnih primerih za strokovne odločitve zdravstvene stroke. Za je za zdaj že odločila, da za zaposlene v šolstvu, učence tretje triade in dijake velja, da morajo testiranje opravljati enkrat tedensko. Ta ukrep bo veljal vsaj še ta teden, možne pa so nadaljnje spremembe zaradi epidemioloških razmer, je še dodal Orehovec.

Spremembe tudi pri šolskih programih

Začela bo veljati tudi novela zakona o vrtcih, ki predvideva, da je vključitev drugega otroka v vrtec brezplačna. Enako bo veljalo za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka. Starši bodo tako oproščeni plačila ne glede ali so ostali otroci zaključili vrtec ali ne.

Digitalizacija bo zajela tudi šole, saj bo približno 75 milijonov evrov namenjenih za tehnologijo in 90 milijonov evrov za dvig kompetenc na tem področju, tako zaposlenih kot tudi šolarjev. Na vprašanje, ali bo računalništvo uvrščeno med redne predmete, je Logaj dejal, da so pripravljena izhodišča za prenovo obstoječih učnih načrtov, a nov predmet zahteva spreminjanje programov, določitev obveznosti otrok na tedenski ravni, umeščenosti v predmetnik…. katerih podrobnosti na ravni osnovnošolskega izobraževanja še niso dorečene. V srednjih šolah bo računalništvo in informatika na izbiro kot dodatni izbirni predmet, možna pa bo tudi priprava na maturo iz predmeta informatika, ki bo tudi prenovljen. V pripravi je tudi nov pravilnik za srednje šole, je razložil državni sekretar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • krucefiks 21:32 23.avgust 2021.

    če privolite v pogoje se boste starši orng nasankali,čim boste otroka pustili pred vhodom ,a vi ne boste smeli ,bo znotraj šole odgovorni vsi samo starši ne ,ni vrag da vam jih bodo cepli,v to se upam stavit.Plan hinavsko uresničujejo,če ...prikaži več,če tega še zdaj ne vidite ste vsi slepi kot kure

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:24 23.avgust 2021.

    Ok, morda so ukrepi na šolah izvajali tako kot je bilo naročeno, vse ostalo pa je bila ena velika žalost, npr eno ocenjevalno obdobje, zmešnjav pri interpretaciji, s strani profesorjev, kar se ocenjevanja tiče, nefleksibilnost profesorjev kar se tiče samega ...prikaži več računalniškega dela, pa še in še in še bi se dalo naštevati. Skratka, ena velika žalost. letos ne bo nič drugače, kvečem slabše.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:40 23.avgust 2021.

    Res so pokvarjena banda. Samo poglejte jih, vsi politiki so 60+ in sedaj diktirajo nam mladim kako naj živimo. Poleg tega veselo zadolžujejo državo tako, da ko bomo mi šli v penzijo nam bodo ostali samo dolgovi in mizerne penzije, ...prikaži več če sploh. Velikih prihrankov pa si privat itak ne moreš ustvarit pri tako visokih davkih.