Slovenija
29 ogledov

Znane prve podrobnosti o krivcih za bančno luknjo

 slovenija 18.06.13, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK na kateri so Anže Petkovšek
DUTB razkrila, kdo je bil v bankah odgovoren, ko se te podeljevala slabe, nezavarovane in do danes še neodplačane kredite.

Na spletni strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so razkrite podrobnosti o podeljevanju tako imenovanih slabih posojil, ki sta jih na DUTB prenesli Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor. Med drugim je objavljen tudi seznam članov nadzornih svetov in uprav obeh bank iz obdobja, v katerem so bila ta slaba posojila odobrena ter člani kreditnih odborov.

Objavo jim nalaga zakon

DUTB je k tej objavi zavezana zaradi novega zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Junija je državni zbor potrdil novelo omenjenega zakona, ki določa, da so v prihodnje javni ne le podatki o slabih posojilih, prenesenih na DUTB, ampak tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v bilancah državnih bank. Novela začne veljati ta konec tedna, objave se bodo morale zgoditi v treh mesecih.

Za vsako od teh prenesenih posojil obeh bank so tako na DUTB navedli podatke iz pogodb o sklenjenih kreditnih poslih, kot so vrsta in vrednost posla, ime in sedež posojilodajalca in posojilojemalca, višina posojila, vrsta in predmet zavarovanje in datum sklenitve pogodbe.

Ne gre vedno za kaznivo dejanje

Na BS pri tem posebej opozarjajo, da vsa slaba posojila niso posledica slabega upravljanja s tveganji in tudi ne kaznivih dejanj. "Objavljena so imena odgovornih v določeni banki v določenem časovnem obdobju, poimenska objavljanja ljudi brez dokončno izkazanih razlogov pa ne morejo postati praksa v tej državi, " poudarja viceguvernerka BS Stanislava Zadravec Caprirolo.
 
Prenosi dokumentacije za slabe terjatve z NLB in NKBM na DUTB so se zaključili maja. Nominalna vrednost terjatev, prenesenih z NLB, znaša 2,278 milijarde evrov, z NKBM pa 1,22 milijarde evrov. Še letos pa naj bi slaba posojila na DUTB prenesla tudi Abanka.
Komentarjev 1
  • abfall 08:24 18.julij 2014.

    "Objavljena so imena odgovornih v določeni banki v določenem časovnem obdobju..."Ja kdo pa je kriv če ne odgovorni? Mogoče jaz, ker sem dvakrat na bankomatu dnar dvignil?Ni konca sprenevedanja v tej zakotni državi!