Slovenija
23 ogledov

Znane tri najbolj prijazne občine

(Foto: društvo Planet Zemlja) Žurnal24 main
Okolju najbolj prijazne občine tega leta so Dobrovnik, Vojnik in Celje.

Danes je društvo Planet Zemlja občinam, ki so naredile največ na področju varovanja okolja, podelilo priznanja v sklopu akcije Okolju prijazna občina 2010. V kategoriji do 3000 prebivalcev je zmagala občina Dobrovnik, od 3000 do 10.000 prebivalcev Vojnik in nad 10.000 prebivalci Celje.

"Akcija je znova dokazala, da je na področju ozaveščanja še mnogo vrzeli," so sporočili iz društva Planet Zemlja.

Tri občine, ki so izstopale
Občina Dobrovnik izstopa predvsem zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja in centralne čistilne naprave, med drugim v Romskem naselju in pri Bukovniškem jezeru. Veliko pozornost so usmerili tudi v urejanje okolice vodnih zajetij, postopno posodabljajo ulično razsvetljavo in zmanjšujejo čas nočne osvetlitve, pripravljajo pa se tudi na projekt izkoriščanja naravnih energentov za ogrevanje javnih objektov, gospodinjstev in proizvodnih prostorov.

Občina Vojnik se je izkazala z urejanjem plinifikacije in postavitvijo ekoloških otokov, izgradnjo nizkoenergetskega vrtca, čistilne naprave in kanalizacije Frankolovo oziroma ureditvijo komunalne infrastrukture v obrtno-poslovni coni Arclin.

Občina Celje pa je z izgradnjo centralne čistilne naprave in Regijskega centra za ravnanje z odpadki ter toplarne za termično obdelavo ostankov komunalnih odpadkov in blata čistilne naprave po navedbah društva dokazala, da je za mesto ob Savinji trajnostni razvoj prvotnega pomena. Prepričala jih je tudi urejenost okolice in rekreacijskih površin ter novozgrajena osrednja knjižnica.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.