Slovenija
20464 ogledov

Peklenska vročina: Tako vroče bo v naslednjih dneh po Sloveniji

Vročinski val Profimedia
Temperature se bodo približale 40 stopinjam Celzija.

Danes in jutri bodo najvišje temperature v notranjosti Primorske, kjer se bo predvidoma ogrelo do 37 ali 38 stopinj Celzija. Jutri zjutraj bo zaradi šibke burje zelo toplo tudi jutro. Velja najvišja stopnja opozorila, saj bo povprečna temperatura presegla 28 stopinj Celzija. Drugod po Sloveniji bodo najvišje temperature od 32 do 37 stopinj Celzija, je zapisano na straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Vročina izrazita tudi v soboto

Vročina bo drugod po Sloveniji še bolj izrazita v soboto, ko se bo segrelo tudi do 38 stopinj Celzija.

Najbolj vroče bo predvidoma v južnem delu Ljubljanske kotline, po nižinah Dolenjske in Bele krajine. ''Tudi drugod po Sloveniji bodo temperature le za kakšno stopinjo nižje. Vse do nadmorske višine okoli 1000 m bo temperatura zraka 30 stopinj Celzija ali več,'' so zapisali na Arsu.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Arso za južno polovico Slovenije izdal rdeče opozorilo.

 | Avtor: Arso Arso

Na marsikateri meteorološki postaji se pričakuje izmerjene nove julijske rekorde. Da bi julija presegli 37 stopinj Celzija, se je doslej zgodilo le petkrat - leta 1950, dvakrat leta 1957, leta 1983 in leta 2007.

Pošiljka padavin bo prišla v torek

V nedeljo bo v notranjosti Sloveniji malo manj vroče, zaradi šibke burje pa bo izrazita vročina še vedno na Primorskem. Vročinski val bo vztrajal vsaj do ponedeljka.

Od torka naprej bo najverjetneje padlo tudi nekaj dežja. Vse do takrat bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

V tem času se izogibamo napornemu delu na prostem, priporoča se uživanje lahke hrane, zadrževanje v senci, gozdovih ali v višjih območjih. V vsem te obdobju se lahko krajevno temperatura približa 39 ali celo 40 stopinj Celzija.

dezurni@styria-media.si

poletje 2020 slovenska obala Slovenija Srednjeročna napoved: Tako dolgo bo vročina še vztrajala vročina Slovenija V tem delu Slovenije se bo v nedeljo vsaj malo ohladilo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.