Slovenija
16879 ogledov

Znano, kaj bo s plačilom potrdila o prebolelem covidu

Marija Magajne Bor Slana/STA
Kdaj bo treba potrdilo plačati in kdaj ne?

"Testiranje lahko izvajajo vsi javni zdravstveni zavodi in vsi ostali, ki so vključeni v javno mrežo," je za oddajo Premagajmo covid na RTV SLO povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. "Kapacitet je gotovo še nekaj, prav tako so zdravstveni domovi danes dobili teste. Imeli smo sestanek, kjer so nekateri izrazili željo, da bi teste kupovali sami, drugi pa, da jim jih mi zagotovimo. Kapacitet je dovolj, niso se pa za zdaj vsi odločili za izvajanje testiranja. Interesa je vedno več, saj tudi veliko podjetij želi testirati svoje zaposlene, kar se dogovarja preko medicine dela."

Testiranje po besedah Magajnejeve ni potrebno za vse, ki so covid-19 že preboleli ali pa so cepljeni. "Testiranje ni potrebno za tiste, ki so covid preboleli - imajo bodisi pozitiven test bodisi je zdravnik presodil, da gre za covid, čeprav niso imeli pozitivnega testa, ker niso testirali vseh v družini, čeprav so imeli enake znake," je navedla Magajnejeva. "Prav tako testiranje ne bo potrebno za vse, ki so se že cepili."

Poudarila je, da ni treba, da se tedensko testiranje izvaja v ponedeljek, ampak je to lahko kateri koli dan, da razbremenijo izvajalce. "To je zelo pomembno, ker se zdravstveni izvajalci se bojijo predvsem tega, da bi se naenkrat vsi želeli testirati npr. v ponedeljek ob osmi uri zjutraj," je dejala Magajnejeva.

Za potrebe dela potrdilo brezplačno

Na vprašanje, ali bo za potrdila treba plačati, pa je sekretarka na ministrstvu za zdravje odgovorila: "Potrdilo o cepljenju dobi vsak, ki je cepljen. Iz potrdila izhaja, kdaj je bil cepljen in s katerim cepivom. Prav tako dobi vsak izvid pozitivnega testa. Potrdilo o prebolelem covidu je potrebno samo za tiste, ki niso imeli testa in ga mora izdati zdravnik. Za potrebe dela takšna potrdila ne bodo plačljiva."

"Potrdila ni treba plačati tistim, ki ga rabijo za potrebe svojega dela. Ostali, ki to rabijo zaradi rekreacije, potovanj in podobno, morajo takšna potrdila plačati."

Ljubica Kolander Bizjak, strokovna vodja ZD Koper za RTV SLO

Dopoldan so sicer nekateri mediji ugibali, koliko bo stalo takšno potrdilo. Magajnejeva je namreč na dopoldanski tiskovni konferenci povedala, da izdaja potrdila ni del kritja iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Takšna potrdila po navedbah Financ navadno stanejo 25 evrov. V ZD Ljubljana je izdajanje takšnega potrdila možno in po njihovem ceniku znaša 15 evrov. V oddaji Premagajmo covdi na RTV SLO je Magajnejeva popoldne zagotovila, da potrdila za potrebe dela ne bo treba plačati.

dezurni@zurnal24.si

 

 


 

Komentarjev 13
  • la 22:03 12.februar 2021.

    bolj pravilno bi bilo če bi napisali -Zaradi hudega pritiska in strašenja je zanimanja za testiranje čedalje več,ljudje brez jajc pa hitro v vrsto

  • jakec1575 21:24 12.februar 2021.

    cepljeni ne placajo za cepivo, preboleli pa mora za potrdilo. to zmore samo Jajotova bolna glava in vlada. :)

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:00 12.februar 2021.

    Prvi bodo garali, drugi pa denar pri zadnjih vrati ven nosili in se nam v glave smejali, kako so nas spet nategnili.