Slovenija
2104 ogledov

Znano, kdo bo namesto Šarca začasno vodil obrambno ministrstvo

ministrstvo za obrambo, foto:sasa despot
1/3
Saša Despot
Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta nastopil mandat evropskega poslanca, ministrska funkcija pa mu bo prenehala. Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.

Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlament.

obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah Marjan Šarec | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Vodenje resorja pa bo zdaj začasno prevzel predsednik vlade sam. O tem je danes tudi že obvestil DZ.

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Tako je pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

Ministrstvo za obrambo RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 10
  • sandi76 08:53 10.julij 2024.

    Ne morem verjeti, kdo je sploh volil tega glum(p)ca ??

  • Pišmevuh 15:52 09.julij 2024.

    Kaj pa če bi vzel Tonina? Vseeno, če se kamion na poti v Ukrajino izgubi, ali pa ga tam razstrelijo Rusi. Janša ne bi imel nič proti.

  • aleks1201 15:18 09.julij 2024.

    Tukaj, tam, spredaj, zadaj povsot leteča podgana, vagina je pa razočarana.