Slovenija
5629 ogledov

Znano, kdo bo v Sloveniji pomagal postaviti omrežje 5G

5g telefonija Profimedias
Prenos mobilnih podatkov eksponentno narašča.

Z njimi so že sodelovali

Telekom Slovenije pri vzpostavitvi prvega komercialnega mobilnega omrežja pete generacije (5G) sodeluje s švedskim Ericssonom, enim vodilnih svetovnih ponudnikov omrežne tehnologije. Z njim so sodelovali že pri mobilnem omrežju četrte generacije, prav tako je švedska družba na tokratnem razpisu oddala najugodnejšo ponudbo, so pojasnili za STA.

Ericsson je na svoji spletni strani spomnil, da je Telekom Slovenije 23. julija vzpostavil prvo komercialno omrežje 5G, družbi pa sta pogodbo za sodelovanje pri tem projektu sklenili 16. julija. Ericsson je Telekomu zagotovil opremo, ki omogoča delitev frekvenčnega spektra med tehnologijama 4G in 5G.

Navedli so besede člana uprave Telekoma Slovenije, odgovornega za tehnologijo, Matjaž Beričiča, da prenos mobilnih podatkov eksponentno narašča, zato morajo zagotoviti razvoj omrežja. Spomnil je, da so z Ericssonom sodelovali že pri omrežju 4G. "S tem smo Slovenijo uvrstili na seznam digitalno najnaprednejših držav."

Vse večje povpraševanje po podatkovnem prenosu

Predsednik za regijo Evropa in Latinska Amerika pri Ericssonu Arun Bansal pa je ocenil, da s podpisom omenjene pogodbe nadaljujejo sodelovanje z dolgoletnim partnerjem. "Telekom Slovenije se sooča z vse večjim povpraševanjem po podatkovnem prenosu," je dejal in dodal, da bodo v sodelovanju s slovenskim operaterjem do konca prihodnjega leta približno tretjini Slovencev omogočili dostop do 5G.

Telekom Slovenije je namreč na obstoječih baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje četrte mobilne generacije, vzpostavil prvo nacionalno komercialno mobilno omrežje pete generacije (5G). Pokritost z omrežjem bo sprva okoli 25-odstotna, do konca leta pa naj bi presegla 33 odstotkov.

Obenem 5G prinaša tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti ter prek možnosti rezinjenja omrežja (slicing) uvedbo številnih navideznih namenskih oziroma t. i. kampus omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo, so pojasnili.

Podpis izjave med ZDA in Slovenijo v četrtek

Telekom Slovenije javno mobilno omrežje pete generacije načrtuje v obliki kampus omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za različne vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje ter podobno.

Zunanji minister Anže Logar bo sicer z ameriškim kolegom Mikom Pompeom v četrtek podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. V ozadju Pompeove turneje so namreč pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, ta prizadevanja pa so uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei.

V luči aktualnega dogajanja okoli 5G omrežja in podpisa te izjave pa bo v petek v Ljubljani stališča in poglede na omenjena vprašanja in trenutni razvoj dogodkov glede uvajanja 5G omrežij v Sloveniji in Evropi predstavil tudi Huawei.

Bazna postaja Slovenija Telekom zagnal komercialno omrežje 5G, četrtina Slovenije že pokrite

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Vangiolla
    Vangiolla 01:09 13.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • AnzeSmolej 18:57 12.avgust 2020.

    Kaj res rabimo 5g? Je res potreba po tem? Za vsako ceno?

  • Covid_1984 18:02 12.avgust 2020.

    komaj čakam, da nas scvrejo s tem, bo pa prenos podatkov tako zelo hitrejši, kaj potem, če nas bo 5g ubil =)