Slovenija
9947 ogledov

Znano, zakaj je prišlo do izliva gnojevke pri Postojni

Razlitje gnojnice pri Postojni Občina Postojna
Kmetijski inšpektor je po opravljenih nadzorih v zvezi z izlivom gnojevke na eni od kmetij pri Postojni prejšnji teden ugotovil, da je 18. februarja popoldne popustil del stene na laguni, ki je sestavljena iz železobetonskih plošč. Okoljska inšpekcija za zdaj nadaljuje s preverjanjem okoliščin.

Kot so pojasnili na inšpektoratu za kmetijstvo, površina lagune znaša 314 kvadratnih metrov, v njej pa bila gnojevka v višini 4,2 metra, zato je inšpektor ocenil, da je ob podrtju dela stranic lagune v okolje izteklo 1319 kubičnih metrov gnojevke.

Ta se je po njegovih predvidevanjih najprej akumulirala v izkopani jami okoli obeh lagun, nato stekla v jarek, ki se nahaja na kmetijskem zemljišču, nato pa čez cesto v jarek ter naprej v strugo občasnega vodotoka.

Na jarku, ki se nahaja na kmetijskem zemljišču, so lastniki takoj ob dogodku izkopali tri prekate, s čimer so omogočili intervencijsko zadrževanje gnojevke. V času nadzora 19. februarja so gnojevko še vedno črpali iz posameznih prekatov in jo vozili neposredno na njivske površine ter sejane travnike.

Na kmetijskem gospodarstvu trenutno redijo 343 govedi in 210 prašičev različnih kategorij. Kmetijsko gospodarstvo obdeluje 309 hektarjev kmetijskih zemljišč. 

Naslednje tri dni je kmetijski inšpektor izvajal nadzor nad sanacijo razlitih površin in ugotovil, da jo zavezanec izvaja intenzivno, tako da je odstranjeval razlito gnojevko in vrhnjo plast zemljine. Ob tem je onemogočil dotok materiala v laguno iz hleva, zato se poškodovana laguna ne polni.

Kriminalistična preiskava še poteka

Na okoljskem inšpektoratu so za STA povedali, da inšpekcijski postopek nadaljujejo s preverjanjem in iskanjem dejstev ter dokazov, ki so pomembni za odločanje, s koprske policijske uprave pa so za STA povedali, da trenutno nimajo novih ugotovitev, ugotovitve pa bodo javnosti sporočili takoj, ko bo kriminalistična preiskava končana.

Z dogodkom so seznanjen tudi na Zavodu za varstvo narave, kjer so za STA povedali, da so terenski ogled opravili skupaj z direkcijo za vode, koncesionarjem VGP Drava in lokalno ribiško družino. Ena od ugotovitev je, da se je stanje izboljšalo po dežju, ki je padel v noči s 23. na 24. februar, so dodali.

V postopku ugotavljanja okoljske škode in sanacije izliva gnojevke so od ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter inšpektorata za naravne vire in prostor prejeli zaprosili za strokovno mnenje. Kot so pojasnili, ti še nista izdani.

Kljub takojšnjemu ukrepanju se je precejšen del gnojevke prelil na nižje ležeče območje in v vodotoke. V petek zvečer je onesnaženje, ki je pokončalo živelj v bližnjem potoku Koretan, doseglo Postojnsko jamo, še nekoliko pozneje pa so prisotnost gnojevke zaznali tudi v vodi na izviru reke Unice v Planini pri Rakeku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Friderik1950 06:35 29.februar 2024.

    Ne razumem, kaj se tako dolgo odlaša z ugotovitvami. V komisijo dva kmeta, zidarskega mojstra, gradbenega inžinerja, ki bi malo izračunal in enega biologa, ki bi malo pogledal v epruvete in bi imeli poročilo v dveh dneh. Pri vsej stvari ...prikaži več pa ne razumem, kaj je po moji oceni nekoliko moteni kmet mislil s hrambo za en olimpijski bazen gnojnice, ki bi tako končala na tem področju in kako je ta po moji oceni nekoliko moteni kmet lahko ougovarjal oceni poveljnika civilne zaščite, - noro.

  • jakec1575 21:52 28.februar 2024.

    zabil je v zemljo betonske plosce in pofugiral. ni ne gradbenega ne nic. da mi tud en kmet vec ne pisne cez c0. c0 je najnovejsi ferrari proti tem seratorjem. 2500 za gradbeno in 2000jurja za pzi si prisparal. naj ...prikaži več kurac placa sanacijo za lahkomiselnost. po novi eu direktivi bodo odlagalci komunalnega blata in takile svojeglavi amaterji odsedel 10let.

  • optimist11 20:55 28.februar 2024.

    To9 kar pišete se videlo že iz prve objavljene slike. Loji!