Slovenija
20 ogledov

Znova o zakonu o delu na črno

državni zbor DZ Saša Despot
DZ danes ni glasoval o predlogu novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ker še ni minilo eno leto, odkar je predlog padel na referendumu.

DZ je na seji 12. julija lani razglasil rezultate referendumov, ki so potekali junija lani. Volivci so takrat med drugim zavrnili novelo zakona o delu na črno, ki jo je pripravila vlada Boruta Pahorja. Spremembe, ki jih predlaga vlada Janeza Janše, se sicer ne dotikajo medsosedske pomoči, zaradi katere je novela Pahorjeve vlade tudi padla.

Glasovanje predvidoma na izredni seji

Predsednik DZ Gregor Virant je predlagal, da poslanci o novem predlogu novele odločajo na naslednji, predvideni izredni seji. DZ namreč eno leto po razglasitvi odločitve, sprejete na referendumu, ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo na referendumu.

"Stališča o tem, ali ta zakon nasprotuje referendumski odločitvi ali ne, so deljena, ampak da se izognemo kakršnim koli dilemam in ker s tem prav nič posebnega ne izgubimo, predlagam, da glasovanje o tem opravimo na naslednji seji DZ," je predlagal Virant. Poslanci so njegov predlog podprli.

Zaščita oz. preprečevanje finančnega izkoriščanja

Predlog novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga je Janševa vlada v DZ poslala po skrajšanem postopku, določa sankcije za kršitve obveznosti, delodajalcem pa nalaga obveznost, da pred morebitno sklenitvijo delovnega razmerja od državljana tretje države zahtevajo predložitev dokazila o zakonitem prebivanju v Sloveniji.

Predlog zagotavlja zaščito oziroma preprečevanje finančnega izkoriščanja oseb, ki delajo na črno. Delodajalec jim bo moral izplačati vsa morebitna še neporavnana plačila za opravljeno delo v višini najmanj minimalne plače za vsak mesec opravljenega dela.

Usklajevanje z evropskimi predpisi

DZ je z 81 glasovi za in nobenim proti danes sicer sprejel novelo zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švice za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Sloveniji, ki jo je vlada v DZ poslala po skrajšanem postopku. Glavni cilj dopolnitev zakona je uskladitev z evropskimi predpisi na področju priznavanja poklicnih kvalifikacij.

Komentarjev 1
  • vanč 10:03 13.september 2012.

    S črnim delom sem si že postavil tri hiše,za otroke preskrbljena podjetja,nekaj denarja v Švici,mislim da ste dosti zamudili s črnim delom.Tudi inšpektorja ni težko pridobiti na svojo stran,za 10 tisoč ti bo celo leto stal na tvoji strani.Prej ko ...prikaži več se bo država zmigala bo tudi moj hotel pod streho.