Slovenija
45 ogledov

Znova o zdravljenju Bora

Upravni inšpektorji so predsednici zbornice ukrepe odredili v desetih točkah, zd Žurnal24 main
Bor Nekrep. Zbornica mora izvesti ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev o delu zdravnikov. Nadzor. Ukrepe upravnih inšpektorjev namerava zbornica upoštevati.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) bodo znova odločali o ustreznosti dela zdravnikov pokojnega Bora Nekrepa. To smo razbrali iz danes objavljenega zapisnika o opravljenem nadzoru upravnih inšpektorjev na ZZS.

V zapisniku med drugim piše, da je odvetnik Borovih staršev Andrej Pitako decembra 2008 zbornici poslal prijavo, naj “v konkretni zadevi preverijo delovanje zdravnikov, saj obstaja sum, da so kršili medicinski kodeks”.

Odlomki zapisnika

Zakonsko. 2. 2. 2009 je namestnik tožilca razsodišča predlagal začasni odvzem licence za štiri mesece. Gre za predlog brez zakonsko določenih postopkov.

Nejasno. 12. 2. 2009 je razsodišče že zaslišalo zdravnika (ni jasno, kdaj in kako je bil vabljen pred senat).

Poljubno. 3. 3. 2009 je bila opravljena obravnava senata; poljubno sestavljen zapisnik brez procesne vrednosti vsebuje izrečen ukrep začasnega odvzema licence za dva meseca.

Eden izmed desetih ukrepov, ki jih upravni inšpektorji odrejajo predsednici ZZS Gordani Živčec Kalan, pa je, naj se pri odločanju o vlogi Pitaka izvedejo ustrezni postopki za pravilno in zakonito odločitev.

“Ne držijo se pravil”
“Zadnji dve leti se ZZS pri obravnavi primera Nekrep ni držala nobenih pravil,” je prepričan tudi Pitako.

Po njegovi oceni je edini zakoniti sklep razsodišča ZZS tisti o odvzemu licence zdravnici Zlatki Kanič, ki ga je skupščina ZZS razveljavila.

“Ukrepi, ki so jih izrekli upravni inšpektorji, so dobrodošli in nameravamo jih s pridom upoštevati pri nadaljnji reorganizaciji dela organov in strokovnih služb ZZS,” komentirajo na ZZS.

Zapisnik o nadzoru morajo še temeljito proučiti.

Odprava nekaterih pomanjkljivosti, ki jih odkrivajo inšpektorji, po njihovih navedbah že poteka, “medtem ko bo treba za druge sprožiti ustrezne, sicer dolgotrajnejše postopke”.

Makedonski delavec

Smrt. Dorijan Marušič je včeraj v Zdravstvenem domu Ljubljana odredil upravni nadzor zaradi smrti makedonskega delavca. Istočasno bo s strani zbornice zdravstvene in babiške nege potekal strokovni nadzor. Na podlagi ugotovitev bo ministrstvo sprejelo nadaljnje ukrepe za kakovostnejšo obravnavo bolnikov, sporočajo z ministrstva.

“Triintrideset strani samih nepravilnosti, tudi če poskušamo pozabiti na neetičnost, brezčutnost in pristranskost delovanja ZZS,” so edine besede, s katerimi zapisnik komentira oče pokojnega dečka Matjaž Nekrep.

Pravilniki in zakoni
Upravni inšpektorji so med drugim določili, da mora Živčec Kalanova poskrbeti za spremembe in dopolnitve pravilnika o vrstah, vsebini in poteku specializacije zdravnikov, pravilnika o zdravniških licencah, pravilnika o zdravniškem registru in podobno.

Medtem ko so predsednici ZZS ukrepe določili v desetih točkah, so dve napisali še za zdravstvenega ministra Dorijana Marušiča, ki mora med drugim začeti postopke sprememb nekaterih zakonskih in podzakonskih predpisov.

Komentarja z ministrstva nismo dobili, čakamo pa še na razlago zapisnika s strani upravnih inšpektorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.