Slovenija
0 ogledov

Znova sedem vrhunskih

Zmago se rad spominja likovnih kolonij, ki jih je pred desetletji gostila tovarn Žurnal24 main
Kolonija. Ta teden ustvarjajo v Jakčevem domu, dela na ogled 1. junija.
Nastaja zbirka
Do zdaj 45 del. Udeleženci Novomeških likovnih dnevov vsako leto eno izmed svojih del, ki nastanejo tu, zapustijo Novemu mestu, tako da se jih bo letos nabralo 45. Pregledno razstavo vseh del namerava Dolenjski muzej pripraviti ob deseti obletnici te slikarske kolonije.

Na 7. Novomeških likovnih dnevih ta teden ustvarja sedem vrhunskih likovnikov iz Slovenije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Vodja kolonije Janko Orač je tokrat nanjo povabil Mirsada Begića, Zmaga Jeraja, Klementino Golija, Borisa Zaplatila, Jasmino Nedanovski, Karla Vouka in Ahmeta Ibukića - Amija.

“V Novo mesto želim privabiti uveljavljene avtorje, hkrati pa iz dolenjskega prostora mlajše, ki jim tako omogočimo pomembno izkušnjo,” je povedal Orač.

Vrata so odprta
Slikarji in kipar ustvarjajo v spodnjih prostorih Jakčevega doma, tako da si nastajajoča dela lahko ogledate, še preden bodo v istih prostorih razstavljena.

V enem tednu ne nastane veliko, lahko pa nastane dobro.
Zmago, akadenmski slikar iz Maribora

Razstavo po besedah Zdenka Piclja, direktorja Dolenjskega muzeja Novo mesto, pripravljajo za 1. junij, ko bo dan muzeja in hkrati dan odprtih vrat.

Na Novo mesto imam posebno lep spomin, saj sem šel po končani akademiji, da bi se znebil mestnega okolja, v Belo krajino, se v tem času z znanci dobival v Novem mestu in tako imel svojo prvo poakademijsko razstavo v tukajšnji knjižnici Mirana Jarca,” je povedal .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.