Slovenija
248 ogledov

Zobčeva odstopila od kandidature

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Dobro ve, da ne bo ustavna sodnica, saj da "te voli politika", sama pa da ne bo "za nobeno, še tako visoko ceno" odstopila od svojih načel. Trenutno Teršku, njenemu protikandidatu, dobro kaže, saj ima potrebno podporo.

"Pripomogla bi k bolj uravnoteženemu ustavnemu sodišču"

Barbara Zobec je za STA potrdila, da je odstopila od kandidature za ustavno sodnico. Kot je zapisala v izjavi, ki jo je posredovala v DZ, dobro ve, da ne bo ustavna sodnica, saj te voli politika. Takih sodnikov si politika ne želi, "sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel".

Zobčeva je navedla, da se je za kandidaturo odločila v prepričanju, da bi z znanjem, izkušnjami in ugledom, ki si jih je pridobila v 35 letih sojenja, lahko prispevala k utrditvi ustavne demokracije in varstvu človekovih pravic. "Verjela sem in še vedno verjamem, da bi kot ustavna sodnica pripomogla k bolj uravnoteženemu ustavnemu sodišču, predvsem z vidika razmerja med teorijo in prakso," je zapisala.

Ustavno sodišče Posvetovanja Slovenija Za ustavnega sodnika sedem kandidatov

Na koncu najbolj šteje, čigav si

A se je po njenih navedbah kmalu pokazalo, da "v vse bolj pregreti in razklani slovenski politično-ideološki stvarnosti bolj kot zavezanost ustavnosti, človekovim pravicam, predvsem enakosti v človekovih pravicah in enakosti pred in v zakonu ter na koncu pravni argumentaciji šteje, čigav si".

"Čeprav nobena od mojih sodb, ki se mi očitajo, ni bila ovržena s pravnimi argumenti, čeprav nobeno moje stališče, ki je po mnenju dominantne politike nesprejemljivo, ni bilo izpodbito s pravnimi argumenti, in čeprav mi nihče ne more očitati kršitve človekovih pravic, prav zaradi doslednega spoštovanja enakosti pred zakonom in v človekovih pravicah ne izpolnjujem nenapisanega pogoja za izvolitev," je zapisala. Ključni očitki zoper njo so, kot navaja, usmerjeni le v varovanje človekovih pravic, a "nepravim" obdolžencem.

Človekove pravice pripadajo vsem

"Vem, da ima moja trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom," je zapisala.

Tako je hvaležna predsedniku republike Borutu Pahorju in je ponosna, da jo je kljub vsem tem očitkom in nepodpori dominantne politike predlagal za ustavno sodnico. "A vendar, ker prej omenjenega ključnega pogoja za izvolitev ne izpolnjujem in ga hoteno nikoli ne bom, od kandidature odstopam," je zapisala.

Zobčevo podpirali v SDS in NSi

Izjavo je v ponedeljek poslala v DZ, kjer pa so za STA pojasnili, da je še niso prejeli. O njenem odstopu od kandidature je prvi poročal Radio Ognjišče.

Pahor je poleg Zobčeve za kandidata za ustavnega sodnika predlagal Andraža Terška. Svojo kandidaturo sta v predsedniški palači predstavila pretekli teden. Stranke pa so v svojih izjavah nakazale, da se Teršku obeta potrebnih 46 glasov za izvolitev. Podporo so mu napovedali v SD, LMŠ, Levici, SNS, SMC, del poslancev DeSUS in pogojno tudi v SAB. Zobčevo so podpirali v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi.

Ustavno sodišče Ustavno sodišče Slovenija Podporo Teršku napovedujejo tudi v SMC, pogojno v SAB

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:22 09.junij 2020.

    Zmagal je boljši ! Tega Zobčeva ne želi priznati . Kdor je gledal ,predvsem poslušal njuno predstavitev in tiskovko je vedel zakaj bo zmagal Andraž Teršek . Zobčeva je tipičen primer že videne njene predhodnice na tožilstvu iz afere Depala ...prikaži večla vas . Politika nima kaj iskati v pravosodju gospoda Pahor in Janez Janša ,ki ste pripravljala teren svoji varovanki .