Slovenija
6552 ogledov

Žogica Marogica skrajšana in modernizirana

Posodobljena Žogica Marogica prilagojena otrokom digitalne dobe.

Najnovejša lutkovna igra za otroke Žogica Marogica, ki je na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana ponovno na sporedu od 27.  novembra, je vsebinsko spremenjena, modernizirana in skrajšana za okoli deset minut. 

"Zgodbo smo želeli povedati bolj zgoščeno"

"Skrajšali smo besedilo, ker smo želeli bolj zgoščeno povedati zgodbo, ker smo pripovedovanje nadomestili z uprizarjanjem in ker smo brisali večino z današnjega vidika problematičnih replik, povezanih z nasiljem, fizičnimi kaznimi nad otroki, uporabo orožja in podobno," razlaga dramaturginja predstave Jera Ivanc. 

Hitrejši ritem

Predstavo so s tem prilagodili otrokom digitalne dobe, ki so, kot pravijo v gledališču, sposobni v dvorani zdržati od pol ure do 45 minut. Besedilo za lutkovno igro Žogica Marogica je nastalo leta 1936, v času, ko je bil ritem precej počasnejši od ritma v katerem živijo otroci danes, hitrega dogajanja so navajeni tudi v risankah še posebej pa v računalniških igricah. V modernizirani Žogici Marogici je manj besed, prizori so nekoliko krajši, razlaga Ivančeva.

 | Avtor:

Možgani otrok potrebujejo vse močnejše dražljaje

"Risanke, računalniške igrice in podobno dvigujejo čutni prag, tako da potrebujejo možgani vse močnejše vizualne in zvočne dražljaje; gledališče v tem pogledu ni konkurenčno, omenjeno intenzivnost dražljajev pa lahko nadomesti in celo preseže z močnimi doživetji," poudarja Ivančeva. 

"Že dojenčki so oboroženi z vsemi mogočimi igračami, ki oddajajo zvoke, menjajo barve in otroku ni potrebno z njimi manipulirati, ampak samo prižge igračo, televizijo ... in se preda tem dražljajem," razlaga psihologinja Zdenka Zalokar Divjak.

Psihologinja: Za izboljšanje koncentracije je potrebna aktivnost

"V predšolskem obdobju vemo, da otrok v celoti deluje kot čutilni organ. če se smeje, se trese celo telo, če je jezen, prav tako, in zato televizija, tablice delujejo na njegov organizem celostno, ne samo na doživljanje vsebine, ampak na njegov krvni obtok, hormone itd. Zato otroci obsedijo kot prikovani pred zasloni. Morali pa bi biti aktivni s svojo grobo in fino motoriko, torej za nogami in rokami eksperimentirati, ustvarjati, preizkušati, ker bi na ta način pridobili koncentracijo in željo, da so aktivni še naprej," razlaga psihologinja in logoterapevtka Zdenka Zalokar Divjak. 

"Starši in vrtci prehitevajo"

Žogica Marogica je, kot večina otroških predstav, namenjena otrokom od tretjega leta starosti. "Tako starši kot vrtec podlegli hitrosti sodobnega časa in otroke že od tretjega leta ali še prej vodijo na predstave. V tem obdobju otrok še ne zmore slediti vsebini, ki je daljša od 15 -20 minut," poudarja Zalokar Divjakova. "Zaradi želje in predvsem visokih pričakovanj želijo tako starši kot vrtec otroku ponujati vsebine, da bo v svojem razvoju čim preje "vedel" veliko stvari, čim preje pisal, že bral, spregledajo pa po navadi njegov socialni in čustveni razvoj."

Otrok darilo Pazljivo Zdravje Nasvet pediatrov: Pamet v roke, nikar ne kupujte teh daril

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 8
  • Janez Janezz 21:40 07.december 2018.

    Neumnost nima meja, a boste prepovedali vsa dela Svetlane Makarović, po njenem pičkarjenju v Izoli.......

  • Lijana Gunc 14:35 06.december 2018.

    Tomaž 321, hvala za komentar.Vse te neumnosti so Slovenija v malem.Adijo zdrava pamet.....

  • rosalina 11:49 06.december 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite++++++++======>>>>>> www.WebJob33.Com