Slovenija
44 ogledov

Zoki – mecen klubov in Stožic

Grafika - Zoki mecen klubov Žurnal24 main
MOL kot sponzor. Janković je lani klubom, ki igrajo v Stožicah, dal 11-krat več denarja kot leta 2010. MB vs. LJ. Mariborska občina lani za prvo nogometno ekipo ni dala niti evra, ljubljanska pol milijona.

Mestna občina Ljubljana (MOL) in ljubljanska javna podjetja so lani Košarkarskemu klubu (KK) Union Olimpija nakazali skoraj 1,2 milijona evrov. Proračun kluba naj bi bil okoli štiri milijone evrov, kar pomeni, da je bila v klubski blagajni dobra četrtina denarja javnega. Spomnimo, predsednik kluba je Jani Möderndorfer, nekdanji ljubljanski podžupan, zdaj prvi poslanec Pozitivne Slovenije, katere zamrznjeni predsednik je župan MOL Zoran Janković.

Največ, 930 tisoč evrov, je KK Olimpija lani dobil prav od MOL, in sicer prek javnega razpisa oziroma letnega programa športa. "Postopek izbora je vodila razpisna komisija, v kateri so tudi zunanji člani in predstavniki športnih organizacij MOL," je pojasnil Marko Kolenc, vodja oddelka za šport MOL.

Izjemi Ljubljana in Koper

Od omenjenih 930 tisoč evrov je občina 856 tisoč namenila prvi ekipi. Mestna občina Maribor na primer prve ekipe Nogometnega kluba (NK) Maribor sploh ne financira, za Nogometno šolo Maribor, ki deluje v okviru kluba, pa je lani prek letnega programa športa dala slabih 31 tisoč evrov. "Članskih ekip ne financiramo, financiramo samo uporabo objektov, kar pomeni, da ne plačujejo objektov, kjer trenirajo. Višje ko so klubi rangirani, več sredstev dobijo," je pojasnil Marjan Kosi z mariborske občine.

Med radodarnejšimi večjimi občinami je tudi Koper, kjer so lani Rokometnemu klubu (RK) Cimos Koper namenili 158 tisoč evrov; proračun kluba v tej sezoni naj bi bil med 1,5 in dvema milijonoma evrov. V Celju, Novem mestu, Kranju in na Jesenicah lani nobenemu klubu niso dali več kot 90 tisoč evrov, MOL pa je na primer lani še 561 tisočakov namenila NK Olimpija, 550 tisoč RK Krim Mercator in 174 tisoč evrov Odbojkarskemu klubu ACH Volley. To pomeni, da so klubi, ki domujejo v Stožicah, lani od MOL dobili kar 2,2 milijona evrov.

Bum v zadnjih dveh letih

Janković je izjavil, da se bodo obiskovalci v Stožice vrnili, ko bodo klubi spet uspešni. Lani se je namreč število obiskovalcev zmanjšalo za 40 odstotkov na 256 tisoč. Za uspeh so potrebne finančne injekcije. Prav v zadnjih dveh letih, odkar so Stožice odprte, so klubi, ki igrajo tam, od MOL dobili veliko več denarja.

KK Olimpija je v zadnjih desetih letih prejela 2,3 milijona evrov, od tega 1,6 milijona ali 68 odstotkov v zadnjih dveh letih. Še večji odstotek sredstev je v zadnjih dveh letih dobil NK Olimpija, in sicer 81 odstotkov ali 685 tisoč evrov; med letoma 2003 in 2010 je iz občinske blagajne prejel "le" 162 tisoč.

Vse omenjene občine klube sofinancirajo prek letnih programov športa. Za te je lani največ, sedem milijonov evrov, namenila MOL; največ, 13 odstotkov, je dobil KK Olimpija. V zadnji kategoriji je na vrhu RK Cimos, ki je dobil kar 25 odstotkov vsega denarja, namenjenega letnemu programu športa v Kopru.

Komentarjev 13
  • vico 09:25 05.marec 2013.

    sam si pa kreten tut tko...

  • vico 09:24 05.marec 2013.

    tiho cepec

  • vico 09:23 05.marec 2013.

    ves kaj ti kao care zard mene mi ga lah sam mal...sej kaj mate pa vi tujci?sej itak igrate na bivsem pokopaliscu bednik,da ne govorim ce ne bi blo sovica ki je baj de vej ljubljancan bi bli zdej ...prikaži več oz vas sploh ne bi blo