Slovenija
6 ogledov

Zoper rušenje s pomočjo Erjavca?

Cesta je do nadalnjega zaprta. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Triglavskem narodnem parku zraste hiša. Prevelika glede na dovoljenja. Inšpekcija zahteva odstranitev prevelikega dela hiše, katere lastnica je hči bohinjskega podžupana. Vskoči Erjavčevo ministrstvo.

Današnji Dnevnik objavlja zgodbo, vezano na preveliki objekt, ki je zrasel na območju slovenskega bisera, Triglavskega narodnega parka. Lastnica objekta je L. R., hči poslanca in bohinjskega podžupana Antona Urha.

Inšpekcija: Del objekta je potrebno zrušiti!
V Triglavskem narodnem parku so že poleti 1999 opazili, da na območju parka raste hiša, ki je prevelika glede na dovoljenja in o tem obvestila inšpektorat za okolje in prostor.

Urbanistični inšpektor je investitorki L. R. Naložil, naj vloži vlogo za pridobitev spremenjenega lokacijskega dovoljenja. Upravna enota je zahtevo za izdajo spremenjenega dovoljenja zavrnila, zato je gradbeni inšpektor leta 2004 izdal odločbo, s katero je naložil odstranitev tistega dela objekta, ki presega dovoljenja. Občina Bohinj je zahtevala odlog izvršitve, vendar je gradbeni inšpektor zahtevo zavrnil.

Poslanec Anton Urh je po pisanju Dnevnika v lanski jeseni v prostorih poslanske skupine DeSUS po izjavah prič razlagal o hčerinih težavah in rekel, da mora o tem govoriti z ministrom Karlom Erjavcem. Erjavčevo ministrstvo zdaj sodeluje v postopku za legalizacijo črne gradnje.

Črni gradnji od začetka nasprotovali
Triglavski narodni park je črni gradnji nasprotoval vse od začetka gradnje. Ravno tako tudi Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine v Kranju. Občina Bohinj je urezala svojo pot.

Dnevnik je v zvezi z zgodbo želel govoriti tako s poslancem DeSUS-a Antonom Urhom kot ministrom Karlom Erjavcem, vendar se ne prvi niti drugi na pozive nista odzivala.

Je pa Vili Rezman, ki je bil v času, ko naj bi Urh napovedal, da se mora o hčerini težavi pogovoriti z ministrom Erjavcem, potrdil, da je slišal to Urhovo napoved.

Če je v primeru torej šlo za politično korupcijo, ostaja pri domnevah. Dnevnik pa vendarle zaključi, da so ljudje na območju Triglavskega narodnega parka omejeni pri gospodarjenju in bivanju, torej tudi pri gradnjah. S tem so se sprijaznili in navadili. Moti le dejstvo, da pravila ne veljajo za vse enako.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.