Slovenija
47 ogledov

Zpiz: Izjav ne preverjamo

Na Zpizu, ki ga vodi Marijan Papež, pojasnjujejo, da tudi če je bila izjava lažn Žurnal24 main
Dobavitelj ali podizvajalec? Če bi se izkazalo, da je izjava EPPS lažna, tri leta ne bi smeli sodelovati v javnih naročilih.

“Podjetje EPPS je na javnem naročilu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) za tiskanje obvestil oddalo lažno izjavo o tem, da nimajo podizvajalca,” trdi vir, ki ne želi biti imenovan. V EPPS potrjujejo, da so izjavo oddali, in pojasnjujejo, da v njihovem primeru ne gre za podizvajalca, temveč za dobavitelja papirja.

Če je izjava lažna ...
Sankcije. Ponudnik se na podlagi pravnomočne odločitve o prekršku uvrsti na seznam ponudnikov z negativnimi referencami.
Izločitev. Ponudniki, ki so podali lažno izjavo (torej imajo negativne reference), se za od tri do pet let izločijo iz vseh postopkov javnega naročanja.

Na vprašanje, koliko del od celotnega Zpizovega obvestila opravijo sami, koliko pa najeto podjetje (naš vir trdi, da najeto podjetje opravi večino storitev – okoli 80 odstotkov), jim v več dneh ni uspelo odgovoriti.

Nihče se ne opredeljuje
Po zakonu o javnem naročanju je dobavitelj lahko tudi podizvajalec, a ne vedno, pravijo na ministrstvu za finance. Do konkretnega primera se niso želeli opredeliti, so pa zapisali, da resničnost izjave preverja naročnik. Tudi na državni revizijski komisiji niso želeli podati mnenja, so pa izpostavili, da lahko naročnik vloži zahtevek za revizijo.

Resničnosti ne preverjajo
S Zpiza so sporočili, da ponudnik, če izjava ni resnična, odgovarja kazensko in materialno. Prav zato pa (ne)resničnosti izjav sploh ne preverjajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.